Le Penová vykradla Fillona. V prejave citovala jeho pasáže

Marine Le Penová, ktorá sa snaží o post francúzskej prezidentky v pondelňajšom prejave vo Villepinte šokovala, keď predniesla celé pasáže z prejavu neúspešného kandidáta z prvého kola Françoisa Fillona.

02.05.2017 12:55
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová vo svojom prejave od slova do slova zopakovala niektoré pasáže prejavu Fracoisa Fillona.
debata (28)

Väčšina francúzskych médií upozornila nato, že Le Penová takmer do písmena opakovala slová, ktoré Fillon povedal 15. apríla v Puy-en-Velay, keď ešte usiloval o zvolenie v prvom kole volieb.

Le Penová je obviňovaná z plagiátorstva. Pasáže, ktoré doslova prevzala od Fillona, ​​kandidáta tradičnej pravice, sa týkajú geografického usporiadania Francúzska, jeho vplyvu a jazyka.

Vo chválospeve na geografickú polohu Francúzska povedal Fillon / Le Penová: „Najprv Pyreneje, ktoré Francúzsko spájajú s veľkým celkom hispánskeho a latinského sveta. Potom je tu alpská hranica, smerom k Taliansku a ďalej k strednej Európe, k Balkánu a východu.“

Vo velebení Francúzska a jeho jazyka opäť obaja poukázali na to, že ak sa ľudia učia francúzštinu, „niekedy s veľkým úsilím, v Argentíne i Poľsku, ak existujú zoznamy čakateľov na členstvo vo francúzskom spolku v Šanghaji, Tokiu i Mexiku či na štúdium na francúzskych lýceách v Rabate i Ríme, ak je Paríž najvyhľadávanejšou turistickou destináciou na svete, potom je to preto, že Francúzsko je ešte niečo iné a niečo viac ako priemyselná, poľnohospodárska a vojenská mocnosť“.

Fillon i Le Penová presadzujú tretiu, francúzskou cestu pre 21. storočie, totiž cestu „kultúry, pochýb, diskusie, kompromisu, dialógu, rovnosti, slobody jednotlivcov i národov“. Avšak zatiaľ čo pre Fillona je to alternatíva k nacizmu a stalinizmu, pre Le Penovú ku globalizmu a islamskej ideológii.

Šéf kampane nacionalistickej kandidátky David Rachlin v pondelok večer k prejavu Le Penovej najprv vyhlásil, že si nie je vedomý plagiátu ani toho, kto Le Penovej prejav pre Villepinte napísal. Neskôr povedal, že išlo o „žmurknutie na krátku pasáž týkajúcu sa diskusie o Francúzsku“ a že to dokazuje, že Le Penová nie je žiadna sektárka. Úplne rovnakými slovami potom otázku o plagiátorstvo komentoval Florian Philippot z vedenia Národného frontu, do ktorého Le Penová patrí.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Marine Le Penová #François Fillon