Merkelová u Putina. Dve hodiny po dvoch rokoch

Už to, že prišla do Ruska, je udalosť.

02.05.2017 19:02
merkelová, putin, Foto: ,
Zámienkou cesty do Ruska bola pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú príprava agendy hamburského summitu G20, na ktorom sa zúčastní aj šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (156)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová porušila svoje predsavzatie, že kým na Ukrajine nezavládne mier, nemá význam, aby chodila na návštevy k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Výnimku spravila pred dvoma rokmi, keď sa deň po sedemdesiatom výročí porážky nacistického Nemecka prišla do Moskvy pokloniť sovietskym obetiam. A najnovšie včera, keď do čiernomorského letoviska Soči priletela na dvojhodinové rokovania s Putinom.

Aby to nevyznelo ako symbolický prelom vo vzájomných vzťahoch, ktoré sú po ruskej anexii Krymu už tretí rok najchladnejšie od studenej vojny, Berlín sa znova poistil dôveryhodnou zámienkou. Kým v máji 2015 išlo o pietu, teraz o organizátorské povinnosti pred summitom G20. Vrcholnú schôdzku aj za účasti Putina bude v júli v Hamburgu hostiť Merkelová a v rámci príprav len pred dvoma dňami navštívila aj Saudskú Arábiu.

Merkelovú s Putinom tlačí k intenzívnejšiemu dvojstrannému dialógu globálna neistota

Pozorovatelia v Moskve i Berlíne však v schôdzke v Soči vidia viac, ako len zlaďovanie pripravovanej agendy pre hamburský summit. Merkelovú s Putinom tlačí k intenzívnejšiemu dvojstrannému dialógu globálna neistota súvisiaca s príchodom nevypočítateľného Donalda Trumpa do Bieleho domu, upozorňujú analytici. Splnomocnenec nemeckej vlády pre spoluprácu s Ruskom Gernot Erler pre denník Financial Times netajil, že pre Berlín je teraz osobitne dôležité udržať komunikačné kanály s Ruskom otvorené. „Aj naďalej sa krajne kriticky staviame k anexii Krymu a konfliktu na východe Ukrajiny. Napriek tomu chceme zachovať dialóg s Moskvou. Preto kancelárka pokračuje v rozhovoroch s pánom Putinom,“ poznamenal Erler.

Obaja štátnici si na úvod vymenili aj zopár poklôn. „Bez ohľadu na existujúce politické komplikácie Nemecko zostáva najdôležitejším zahraničnopoli­tickým partnerom Ruska na Západe,“ vyhlásil Putin. Merkelová zase podľa agentúry RIA-Novosti označila Rusko za „konštruktívneho partnera“.

Prezident a kancelárka sa zhodli, že ukrajinskú krízu je nutné vyriešiť mierovou cestou, a to splnením minských mierových dohôd všetkými stranami konfliktu. Kým sa tak nestane, sankcie uvalené na Moskvu zostanú v platnosti, potvrdila Merkelová. „Mojím cieľom je dosiahnuť taký bod v uskutočňovaní dohôd z Minska, pri ktorom budeme môcť uvoľniť sankcie Európskej únie voči Rusku,“ vyhlásila.

Rozhovory o mieri sa musia viesť aktívnejším spôsobom

Rozhovory o mieri sa podľa Putina i Merkelovej musia viesť aktívnejším spôsobom aj v prípade Sýrie. Merkelová na šéfa Kremľa tiež naliehala, aby zasiahol na ochranu prenasledovaných homosexuálov v Čečensku.

Na záverečnej tlačovej konferencii Putin reagoval aj na obvinenie z ovplyvňovania prezidentských volieb v USA, ktorému čelí Rusko. Túto možnosť preveruje FBI a niekoľko výborov Kongresu USA. Putin však akékoľvek zásahy do volebnej kampane opätovne odmietol s tým, že „Rusko nikdy nezasahovalo do politických procesov v cudzích krajinách“ a že samo o ovplyvňovanie vlastnej politiky zo zahraničia nestojí.

Na otázku, či sa neobáva, že by sa terčom zahraničného ovplyvňovania mohli stať aj septembrové parlamentné voľby v Nemecku, Merkelová odpovedala pokojne: „Nie som bojazlivá osoba, vo voľbách budem bojovať na základe svojho presvedčenia. Vieme, že kybernetická kriminalita je medzinárodná výzva, ale očakávame, že nemecké voľby sa uskutočnia bez narušenia.“

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin