Finalistov prezidentských volieb vo Francúzsku čaká televízny duel

Duel môže výrazne ovplyvniť volebné preferencie pred nedeľňajším hlasovaním.

03.05.2017 08:05
debata (4)

Zhruba trojhodinovú debatu favorizovaného centristov Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penovej budú od 21:00 SELČ vysielať obe hlavné francúzske televízne stanice TF1 a France 2.

Väčšie presvedčovacie úsilie bude musieť vynaložiť Le Penová, ktorej prieskumy dávajú nádej na zisk len okolo 40 percent hlasov. Ani jej súper ale nemôže zaspať na vavrínoch kvôli obavám, že by príliš vysoká neúčasť voličov mohla nakoniec jeho očakávané víťazstvo ohroziť.

V prvom kole dostal Macron 24 percent hlasov a Le Penová 21,3 percenta. Obaja politici tak musia teraz urputne bojovať o hlasy ostatných porazených kandidátov z prvého kola. Ide najmä o skoro 40 percent hlasov, ktoré dostali dohromady pravicový konzervatívec François Fillon a ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon.

Fillon vyzval na hlasovanie pre Macrona, poslúchnuť ho chce ale len polovica jeho stúpencov, tretina je pre Le Penovú. Mélenchon odmietol vydať pokyn pre svojich voličov, nakoniec z donútenia povedal, že rozhodne nemieni podporiť krajne pravicovú kandidátku.

Až 29 percent Francúzov, ktorí v prvom kole volili Jeana-Luca Mélenchona, sa druhého kola prezidentských volieb nezúčastní. Ďalších 36 percent sa chystá odovzdať prázdny lístok a takmer 35 percent chce voliť Emmanuela Macrona. Informáciu prinieslo euronews.com. Podobne zareaguje veľká časť rezignovaných voličov ľavice, pre ktoré nie je príťažlivý ani jeden z finalistov a pre ktoré ide podľa niektorých komentárov o výber „medzi morom a cholerou“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #televízna debata #francúzske voľby