Organizácia pre zákaz chemických zbraní: V Sýrii to bol sarín, ostatné je výmysel

"Sýrske vládne sily pravdepodobne podnikli tri útoky s chemickými zbraňami na rôzne ciele v provincií Hamá ešte pred útokom na Chán Šajchún 4. apríla," znela počas víkendu zaručene nezaručená informácia organizácie pre ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

03.05.2017 10:00
debata (29)

Podľa nej sa tak stalo dvakrát – v polovici minulého decembra a raz v marci.

Zatiaľ čo spomínanú informáciu charakterizujú slová ako „možno“ a „vraj“, v každom prípade je isté, že HRW ju ponúkla v čase, keď svet očakával výsledok dôležitých rokovaní. Teda pred utorkovým stretnutím nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči a následným večerným telefonátom ruského lídra s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Obete otrávil sarín alebo niečo podobné. Potvrdili to aj biomedicínske materiály siedmich zranených, ktorých liečia v nemocnici.
Ahmet Üzümcü, generálny riaditeľ OPCW

Podľa dostupných neoficiálnych informácií v oboch prípadoch bola otázka riešenia problému v Sýrii na poprednom mieste. Merkelová sa totiž usiluje za každú cenu udržať ešte v Turecku sýrskych utečencov smerujúcich hlavne do Nemecka. Na druhej strane Trumpova administrácia už oznámila, že americké sily začnú kontrolovať turecko-sýrsku hranicu v snahe zabrániť stretom príslušníkov tureckej armády s ozbrojenými zložkami Kurdov. Zatiaľ čo Ankara ich považuje za teroristov, Washington ich podporuje zbraňami, muníciou a výcvikom.

Neprekáža to však Washingtonu a Moskve mať protichodné záujmy v Sýrii. Moskva podporuje vládu prezidenta Bašára Asada a USA sú na strane protivládnych sýrskych „umiernených“ povstalcov. A v tomto duchu Američania reagovali na aprílový stále neobjasnený útok v Chán Šajchúne teatrálnym raketovým ostreľovaním sýrskej leteckej základne.

Téma chemických útokov Sýrii sa objavila aj 30. apríla. Teda v rovnakom čase ako informácia HRW. Iránska tlačová agentúra Fars News informovala, že „Biele helmy“ (organizácia dobrovoľníkov prepojená na radikálov i Džabát an Nusrá – pozn. red.) priviezli skupinu detí do mesta Ariháh v provincii Idlib ako ďalšiu „posvätnú obeť“ zachytenú na povstaleckom video s obeťami chemického útoku.

V prvý májový deň sa dokonca objavilo aj miesto "obetovania“ – mesto Serakab vzdialené asi 18 kilometrov od Jericha a kontrolované islamskými radikálmi z Haját Tahrír al-Šám. Podľa agentúry SANA na mieste je už aj televízny štáb panarabskej televízie Al Džazíra. Vzápätí sa na sociálnej sieti objavila informácia, ktorú sa nepodarilo preveriť z nezávislých zdrojov. Podľa nej v Idlibe ukradli Biele prilby z miestnej márnice telá 23 detí. Vraj aby sa nezopakovala chyba v prípade videa o tragédii v Chán Šajchúne.

Na autentických záberoch totiž jedno dievčatko – smrteľná obeť chemického útoku – malo odrazu otvoriť oči. Nehovoriac už o tom, že záchranári v bielych helmách sa tesne po útoku s použitím smrtonosného sarínu pohybovali bez potrebného protichemického vybavenia, o čom svedčia snímky. Obehli celý svet, a nie je to teda dohad ako v prípade spomínaného „zmŕtvychvstania“ sýrskeho dievčatka.

Aj mimovládna organizácia Švédski lekári za ľudské práva (SWEDHR) analyzovala „záchranárske“ videá a dospela k záveru, že išlo o falzifikáty. Podľa nej spomínaná „záchrana“ bola v skutočnosti vraždou. Z prvej analýzy vyplýva, že na prvý pohľad to vyzerá tak, že lekári preverujúci detské obete predpokladajú, že tieto deti sú mŕtve.

Pred viac ako desiatimi dňami Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) oznámila, že výsledky doterajšieho vyšetrovania potvrdili použitie sarínu alebo podobnej látky pri útoku v Chán Šajchúne. „Obete otrávil sarín alebo niečo podobné. Potvrdili to aj biomedicínske materiály siedmich zranených, ktorých liečia v nemocnici,“ informoval Ahmet Üzümcü, generálny riaditeľ OPCW po získaní výsledkov z dvoch od seba nezávislých laboratórií. Zároveň však priznal, že v súčasnej informačnej vojne chýba hlavne autor scenára a vykonávateľ chemického útoku.

„Nevieme, ako sa to stalo. Musíme to ešte len zistiť,“ priznal minulý piatok Üzümcü citovaný svetovými agentúrami.<PE>

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #chemický útok #sarín #Idlib #Chán Šajchún