Ruský súd potvrdil verdikt v kauze Kirovles, Navaľného kandidatúra je otázna

Oblastný súd v ruskom Kirove ponechal v platnosti verdikt vynesený v kauze sprenevery proti opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému a jeho spoluobvinenému, podnikateľovi Piotrovi Oficerovovi.

03.05.2017 11:57 , aktualizované: 14:34
debata (42)

Súd tak zamietol odvolanie, ktoré proti rozsudku podali advokáti odsúdených.

Rozsudok v kauze Kirovles, ktorý rozhodnutím nadobúda platnosť, zbavuje zrejme Navaľného práva kandidovať v prezidentských voľbách.

Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa totiž Navaľnyj o prezidentský úrad nemôže uchádzať najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu.

Navaľnyj verí, že môže kandidovať

Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že Ústava Ruskej federácie mu takúto možnosť ponecháva. Tvrdí, že ústava umožňuje, aby kandidoval ktorýkoľvek občan Ruskej federácie s výnimkou tých, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody. Podľa Interfaxu by táto interpretácia znamenala, že Navaľnyj má teoreticky stále šancu kandidovať v prezidentských voľbách.

Interfax upozornil, že tento variant môže nastať v dvoch prípadoch: ak Európsky súd pre ľudské práva označí aj druhý rozsudok nad Navaľným v kauze Kirovles za protizákonný – po čom by malo nasledovať jeho zrušenie; alebo ak ruský ústavný súd na Navaľného podnet rozhodne, že právna norma, ktorá bráni jeho účasti v prezidentských voľbách, je v rozpore s ústavou Ruskej federácie.

Pokuta 8-tisíc eur

Navaľnyj už avizoval, že chce kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa v Rusku uskutočnia na jar budúceho roku. V súvislosti s prípravami na predvolebnú kampaň už v rôznych regiónoch Ruska otvoril niekoľko svojich predvolebných štábov.

Verdikt bol reakciou na odvolanie sa proti rozsudku zo začiatku februára, keď okresný súd v Kirove odsúdil Navaľného za korupciu na päť rokov väzenia podmienečne, na zaplatenie pokuty vo výške 500-tisíc rubľov (8 034 eur) a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov

Navaľného spoluobvinený Piotr Oficerov vtedy dostal za napomáhanie páchaniu sprenevery štvorročný podmienečný trest a pokutu 500-tisíc rubľov (8 034 eur).

Podvod s drevom

Prvý proces v kauze Kirovles sa v roku 2013 skončil vynesením päťročného nepodmieneného trestu, ktorý odvolací súd následne zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý proces. Vlani v novembri potom ruský najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil a nariadil nový proces.

Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom lesnícky závod Kirovles prišiel o 10-tisíc kubíkov dreva, čím tomuto štátnemu podniku vznikla škoda za 16 miliónov rubľov (257-tisíc eur).

42 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Alexej Navaľnyj #odsúdenie