Ivanka Trumpová už neradí len otcovi, ale aj ženám, ako zladiť prácu s rodinou

Na pultoch amerických kníhkupectiev sa objavila druhá kniha Ivanky Trumpovej nazvaná Women Who Work: Rewrite the Rules for Success (Pracujúce ženy: Nové pravidlá úspechu).

03.05.2017 13:28
donald trump, ivanka trumpová, Foto: ,
Ivanka okrem poradkyne svojho otca vstúpila na knižný trh s novinkou s radami pre ženy.
debata (17)

Bývalá modelka, neskôr podnikateľka a matka troch detí a nakoniec členka prezidentskej administratívy v nej ženám radí, ako vyvážiť rodinný život s tým profesijným a zároveň dosiahnuť osobné naplnenie. Odkazuje pritom aj na ďalšie úspešné ženy a skladá hold aj svojej českej matke Ivane.

Kým vo svojej prvej knihe The Trump Card (Trumpova karta) z roku 2009 Ivanka nešetrila profesijnými radami, historkami o svojom otcovi, menami celebrít, v druhej knihe nabral jej tón na vážnosti. Od prvej knihy ju delia traja potomkovia a tridsaťpäťročná Trumpová začala bojovať za ženské práva – najprv prostredníctvom svojej módnej značky, teraz z pozície neplatenej radkyne v Bielom dome.

V novej knihe tiež píše o svojej českej matke Ivane, prvej Trumpovej žene. Tá podľa svojej dcéry dokonale zosobňuje „ženu mnohých zručností“, ktorá v časoch, keď mnoho žien v nehnuteľnostiach nepôsobilo, dokázala „na vysokých podpätkoch puntičkársky dohliadať“ na stavbu hotela.

Agentúra AP si všíma rozdielov medzi oboma knihami v niekoľkých oblastiach. V prvej knihe napríklad terajšia „americká prvá dcéra“ farbisto opisovala, aké to bolo vyrastať ako dcéra Donalda Trumpa. Otcov newyorský mrakodrap Trump Tower vraj vtedy obýval Michael Jackson a zúčastnil sa predstavení Luskáčik, v ktorom Ivanka ako dieťa tancovala. Inde spomína na zápas Mika Tysona v Atlantic City a na to, ako sa jej otec snažil upokojiť rozvášnený dav, keď Tyson poslal súpera k zemi po 91 sekundách.

Tón druhej knihy a pohľady do súkromia sú o poznanie umiernenejšie, ale aj tak sa Trumpová s čitateľmi podelí o niekoľko rodinných okamihov. Popisuje napríklad, ako si pred deťmi sediacimi na pohovke nacvičovala reč na celonárodný zjazd republikánov. Rozoberá tiež židovský sabat – pred sobášom s Jaredom Kushnerom totiž prestúpila k judaizmu.

V prvej knihe Trumpová z pozície podnikateľky píše, že vždy chodila do kancelárie aj v nedeľu a zamestnanci nasledovali jej príklad. V druhej knihe uvádza z pozície matky, že si je vedomá nutnosti zdravšieho nastavenia hraníc. Povzbudzuje ženy, aby si v zamestnaní skúsili dohovoriť flexibilnejší pracovný čas a prácu z domova.

Kniha od ženy pre ženy odkazuje na rad úspešných vzorov – na hviezdu amerických médií Oprah Winfreyovou alebo na číslo dva spoločnosti Facebook Sheryl Sandbergováú. Trumpová uvádza aj Anne-Marie Slaughterovú, ktorá sa pred piatimi rokmi preslávila článkom, v ktorom vysvetľovala, prečo opustila prácu v Obamovej administratíve, aby mohla tráviť viac času s rodinou.

Pestúnky a gazdiná, ktoré Trumpovej deň čo deň výdatne pomáhajú, sa v jej texte takmer nevyskytujú, hoci im na konci knihy ďakuje.

17 debata chyba