Babiš: Prezidenta Zemana som pochopil tak, že prijme demisiu vlády

Český prezident Miloš Zeman prijal na Pražskom hrade vicepremiéra, ministra financií ČR Andreja Babiša. Schôdzka, ktorej termín bol dohovorený ešte pred utorkovým oznámením premiéra Bohuslava Sobotku o rozhodnutí podať demisiu, dostala v tejto súvislosti neočakávaný, mimoriadny význam.

03.05.2017 14:23 , aktualizované: 18:54
debata (3)

Babiš po prijatí u hlavy štátu uviedol, že on pochopil slová prezidenta republiky tak, že prijme demisiu českej vlády. S tou sa vo štvrtok vydá na Hrad premiér Bohuslav Sobotka.

Ešte pred tým však prezident dnes popoludní absolvuje krátko po stretnutí s Babišom i schôdzku s ministrom vnútra a vplyvným predstaviteľom sociálnych demokratov z ČSSD Milanom Chovancom a vo štvrtok v skorých popoludňajších hodinách sa stretne aj s predsedom ľudovcov z KDU-ČSL Pavlom Bělobrádkom. Predmetom všetkých týchto rokovaní bude aktuálna vnútropolitická situácia v krajine a možnosti jej riešenia.

Práve ľudovci navrhli, aby vládny kabinet pokračoval bez oboch oponentov – premiéra Sobotku (ČSSD) i vicepremiéra Babiša (ANO). Hnutie ANO by považovalo za najlepší odchod predsedu vlády, ktorého považujú v tejto koaličnej strane za jediný problém súčasného kabinetu, a súčasne preferujú, aby vo funkcii ministra financií zostal ich líder Andrej Babiš. Sociálni demokrati, v radoch ktorých údajne jestvujú úvahy o možnosti nahradenia súčasného premiéra, sa prítomnosti Babiša vo vláde nebránia, avšak nie na čele rezortu financií.

Samotný vicepremiér po stretnutí s hlavou štátu zopakoval vyhlásenie z utorkového večera, že osobne by neakceptoval, ak by ho prezident požiadal o riadenie vlády. Na tento post majú, ako zdôraznil, na základe predchádzajúcich volieb právo sociálni demokrati.

Babiš podaniu demisie podľa jeho názoru úspešnej vlády nerozumie a osobne nepovažuje za vhodnú ani rekonštrukciu vlády pol roka pred riadnymi parlamentnými voľbami. Líder hnutia ANO nesúhlasí s vypísaním predčasných volieb v ČR a podobný názor zastáva podľa jeho slov aj prezident Zeman.

Chovanec: Prezident bude usilovať o politické riešenie vládnej krízy

Politické riešenie súčasnej vládnej krízy v ČR, ktoré bude mať väčšinovú podporu v zákonodarnom zbore, preferuje podľa slov ministra vnútra a prvého podpredsedu sociálnych demokratov z ČSSD Milana Chovanca prezident krajiny Miloš Zeman.

Odznelo to po stretnutí druhého muža ČSSD s hlavou štátu, ktoré sa uskutočnilo dnes v popoludňajších hodinách na Pražskom hrade. Obe strany sa pri tejto príležitosti zhodli, že nepreferujú vytvorenie úradníckej vlády, uviedol Chovanec.

Podľa rovnakého zdroja najvyšší český predstaviteľ prisľúbil, že bude konať rýchlo, uvážlivo a bude mať na zreteli blaho krajiny. Chovanec k tomu dodal, že osobne dedukuje, že prezident prijme demisiu, s ktorou vo štvrtok zamieri do jeho sídla premiér Bohuslav Sobotka. Zároveň však zdôraznil, že je to iba jeho súkromný názor.

Chovanec označil práve štvrtok za „deň D“, pretože všetko závisí od rokovaní premiéra s prezidentom. „Podmienkou premiéra Sobotku je vláda bez Andreja Babiša,“ poznamenal šéf rezortu vnútra.

Politici vládnej koalície nechcú predčasné voľby

Grémium vládnucej ČSSD odmietlo predčasné voľby. Tie si neželajú ani politici ďalších dvoch koaličných strán ANO a KDU-ČSL. Český premiér Bohuslav Sobotka odovzdá svoju demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana už vo štvrtok.

„Sme pripravení dokončiť náš mandát počas demisie, ale aj rokovať o iných variantoch“ uviedol pre server iDNES.cz predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Informáciu o demisii premiéra oznámil spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na prezidentského hovorcu Jiřího Ovčáčka. „Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka vo štvrtok 4. mája 2017 o 15.15 h na Hrade podá demisiu do rúk prezidenta republiky,“ napísal na twitteri Ovčáček.

Hovorca vlády Martin Ayrer spresnil, že demisia pravdepodobne nadobudne účinnosť v polovici mája.

Podľa šéfa kresťanských demokratov uskutočniť predčasné voľby krátko pred riadnym termínom volieb, teda 20.-21. septembrom, nie je šťastné riešenie. Dôležité je, ako rozhodne prezident ČR Miloš Zeman. S ním sa predseda KDU-ČSL stretne vo štvrtok.

Líder ľudovcov neskôr po rokovaní vlády povedal, že kabinet by mal pokračovať do volieb bez premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financií Andreja Babiša. Kto s týmto variantom prišiel, ale Bělobrádek povedať nechcel. Odmietol, že by to bol on sám.

Popoludní sa prezidentom stretne predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Opoziční občianski demokrati (ODS) dnes označili za ideálny termín konania volieb začiatok septembra, informoval server Novinky.cz.

Český premiér Bohuslav Sobotka v utorok oznámil, že podá demisiu, čo bude znamenať aj koniec celej jeho vlády. Pôvodne tak mienil urobiť už tento týždeň. Nemenovaný zdroj z úradu vlády ČR však dnes uviedol, že Sobotka zrejme odstúpi z funkcie až v polovici mája.

Premiérova avizovaná demisia predstavuje vyvrcholenie vnútrokoaličných sporov okolo podnikateľských aktivít vicepremiéra, ministra financií a šéfa ANO Andreja Babiša. Sobotka najskôr zvažoval Babišovo odvolanie, ale napokon sa rozhodol pre vlastnú demisiu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #ANO #KDU-ČSL