Prestali sa Francúzi báť fašizmu?

Francúzsko prekvapuje samé seba. Päť dní pred rozhodujúcim prezidentským súbojom medzi proeurópskym centristom Emmanuelom Macronom a krajne pravicovou Marine Le Penovou má značná časť spoločnosti zmätok v hodnotách.

03.05.2017 16:00
debata (263)

S pocitom, že sa majú rozhodnúť medzi „fašizmom“ a „kapitalizmom“, veľká časť voličov krajnej ľavice chce radšej nevoliť.

„Ak sa fašizmus a kapitalizmus považuje za to isté, potom je tu veľmi vážny duchovný zmätok. Aj v 30. rokoch 20. storočia si extrémna ľavica v Nemecku nechcela vybrať medzi sociálnymi demokratmi a nacistami. A tak bol zvolený Hitler,“ pripomenul Francúzom obľúbený exstarosta Paríža, socialista Bertrand Delanoë.

Krajne pravicová Marine Le Penová chválila... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
le pen Krajne pravicová Marine Le Penová chválila Francúzsko ukradnutými pasážami z prejavu niekdajšieho pravicového rivala.

„O demokracii sa nediskutuje. Ak ju nebudeme brániť, nakoniec ju stratíme. Všetci,“ varoval zas bývalý europoslanec za zelených Daniel Cohn-Bendit.

Aj Macron v rámci kampane zdôrazňuje antifašizmus. Navštívil dedinu, ktorú vypálili nacisti počas vojny, i miesto, kde neonacisti zapríčinili smrť mladého Maročana. „Ak bude zvolená pani Le Penová, som hlboko presvedčený, že naše slobody budú ohrozené. Keď sa pozriem na režimy, ktoré sú k Le Penovej priateľské, ako sú pán Orbán alebo pán Putin, nie je to niečo, čo by ma fascinovalo,“ vyhlásil včera Macron v televízii TF1.

Tieto výzvy smerujú najmä k voličom krajnej ľavice, ktorých kandidát Jean-Luc Mélenchon nepostúpil do druhého kola. V prvom kole získal takmer 20 percent hlasov, po voľbách však odmietol vyzvať svojich stúpencov, aby v záujme obrany pred krajnou pravicou hlasovali za Macrona.

Svojím mlčaním podporil tých, čo začali viesť kampaň proti Le Penovej aj Macronovi. A už teraz vyzývajú na „odpor“ bez ohľadu na to, kto bude zvolený. Z takmer štvrť milióna Mélenchonových stúpencov sa v jeho prieskume či „konzultáciách“, vyjadrila za voľbu Macrona len približne tretina opýtaných.

Mélenchonov prístup vyvolal v radoch umiernenej ľavice šok a zároveň obavy z výsledku volieb. „Som veľmi sklamaný. Mélenchon sa prezentoval ako istý typ kapitána požiarnikov a stal sa z neho podpaľač,“ skomentoval to poslanec za zelených Noel Mamere, ktorý dodal, že Macrona nebude voliť so „zapchatým nosom“.

Narážal tým na situáciu spred 15 rokov, keď do druhého kola prezidentských volieb šokujúco postúpil zakladateľ Národného frontu a otec terajšej kandidátky Jean-Marie Le Pen. Francúzi sa vtedy mobilizovali proti krajnej pravici a aj ľavičiari napokon „so zapchatým nosom“ volili pravičiara Jacqua Chiraca. Ten vtedy dostal v druhom kole 87 percent hlasov.

O demokracii sa nediskutuje. Ak ju nebudeme brániť, nakoniec ju stratíme. Všetci.
Daniel Cohn-Bendit, bývalý europoslanec za zelených

Macronovi prieskumy verejnej mienky pri jeho súboji s Le Penovou predpokladajú od 57 do 61 percent. Analytici však varujú, že druhé kolo môže stratiť, ak na voľby nepríde dosť jeho voličov.

Le Penová sa snaží zmeniť obraz Národného frontu tak, aby nebol vnímaný ako xenofóbny antisemitský spolok. Od svojho otca sa dištancovala, pred pár dňami sa dočasne vzdala vedenia strany. Jadro strany, ktorú viedla šesť rokov, je však stále to isté. Jej dočasný nástupca vo vedení sa po pár hodinách funkcie vzdal – ukázalo sa, že patrí k popieračom holokaustu.

Podobne Le Penová zmierňuje rétoriku voči EÚ a jej plány, ako vystúpiť z eurozóny, sú čoraz nejasnejšie. Neštíti sa tiež preberať slová svojich súperov. Rozruch vyvolal jej pondelkový prejav, v ktorom opakovala celé pasáže z vystúpenia neúspešného kandidáta pravice Françoisa Fillona. Šéf Le Penovej kampane najskôr tvrdil, že nešlo o nijaký plagiát. Neskôr, keď médiá zverejnili porovnanie prejavov, vyhlásil, že len „nazreli na krátku pasáž, ktorá sa týkala diskusie o Francúzsku“.

Na voľbu Macrona zatiaľ vyzýva čoraz viac osobností. Včera tak urobil aj katolícky denník La Croix, ktorý porušil svoju tradíciu nevyjadrovať sa ku kandidátom vo voľbách. Pred 15 rokmi vyzval na odpor proti Le Penovi, teraz proti jeho dcére.

© Autorské práva vyhradené

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske voľby