Moldavský súd k prezidentovej nevôli uznal ruské vojská za protiústavé

Verdikt odmietajúci prítomnosť ruských "mierových jednotiek" v separatistami ovládanom Podnestersku skritizoval proruský moldavský prezident Igor Dodon.

03.05.2017 16:04
debata (84)

Dodon rozhodnutie označil ako poklonkovanie ústavných sudcov pred stúpencami zlúčenie Moldavska so susedným Rumunskom.

„Nie je to prvýkrát, kedy sa ústavný súd v tomto zložení klania pred unionistami. Je vidieť, že ústavní sudcovia túžia súčasne dodržať literu ústavy, ale pritom nezkompromitovať svoje rumunské občianstvo,“ poznamenal prezident.

Dodal, že toto posolstvo ústavného súdu ho núti počínať si rozhodnejšie pri ochrane neutrality krajiny. „Zloženie ústavného súdu sa zmení, ale naša krajina pretrvá,“ vyhlásil.

Ústavný súd zodpovedal otázku ohľadom výkladu neutrality krajiny, ktorú mu položila pred tromi rokmi skupina liberálnych politikov, vtedy sa nachádzajúcich pri kormidle moci.

„Vojenská okupácia časti moldavského územia v čase vyhlásenia neutrality a v podmienkach, keď chýbalo medzinárodné uznanie a záruky tohto postavenia, nemá vplyv na účinnosť ustanovení o neutralite Moldavskej republiky,“ hovorí sa v náleze.

Ten tiež konštatoval, že moldavské úrady sú v prípade ohrozenia základných ústavných hodnôt, akými sú nezávislosť, územnúá celistvosť či bezpečnosť štátu, povinné prijať na ich obranu všetky potrebné opatrenia, vrátane vojenských.

Súd tiež vyložil, že účasť moldavských vojakov v mierových misiách neodporuje neutralite.

Podľa Dodona ústavný súd tendenčne a mnohými slovami vyložil to, čo je aj tak zrejmé: Moldavsko je neutrálne a v prípade potreby sa bude brániť. Ale problém vidí v tom, ze formulácia nálezu umožňuje „rozdielne politické interpretácie a špekulácie“.

Medzinárodne neuznané Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1 500 mŕtvych. Výzvy Kišiňova k odchodu ruských vojakov Moskva odmieta s tým, že „mierové jednotky“ chránia ruskú menšinu a zostanú v regióne až do vyriešenie nezhody. Samo Moldavsko je dlhodobo rozdelené na proeurópsky a proruský tábor.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #ruská armáda #Igor Dodon