Erdogan v Soči: Prímerie v Sýrii je zlatou príležitosťou, nesmie sa premrhať

Prezidenti Ruska a Turecka, Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, vyhlásili po stretnutí v ruskom meste Soči, že podporujú vytvorenie tzv. bezpečných zón v Sýrii. Lídri zároveň vyjadrili nádej, že dohoda o týchto zónach bude dosiahnutá na mnohostranných sýrskych rozhovoroch prebiehajúcich práve v Kazachstane.

03.05.2017 16:52 , aktualizované: 21:21
putin, erdogan, Foto: ,
Rusko a Turecko obnovujú svoje vzťahy, ktoré naštrbilo zostrelenie ruského vojenského lietadla tureckou stíhačkou na turecko-sýrskej hranici koncom roka 2015.
debata (44)

Putin a Erdogan sa stretli v ruskom prezidentskom komplexe v letovisku Soči na pobreží Čierneho mora, kde rokovali o situácii v Sýrii a tiež o obnovení úplných hospodárskych vzťahov medzi Tureckom a Ruskom. Obaja prezidenti usporiadali po týchto rozhovoroch spoločnú tlačovú konferenciu, ktorá bola odvysielaná v televízii.

Ruský prezident povedal, že uvažujú nad zavedením bezletových zón v určitých oblastiach Sýrie, aby sa zmiernila tamojšia humanitárna kríza. V prípade zavedenia „zón deeskalácie“ budú pravdepodobne zakázané lety vojenských lietadiel nad týmito oblasťami.

Putin ďalej povedal, že ruskí a tureckí predstavitelia pracujú spoločne na opatreniach zameraných na obnovenie mieru v Sýrii. Dodal, že aj prezident USA Donald Trump v nedávnom telefonáte vyjadril všeobecný súhlas s mierovým úsilím ohľadne Sýrie.

Erdogan podľa svojich slov dúfa, že na rozhovoroch v kazašskom hlavnom meste Astana, na ktorých sa zúčastňujú aj zástupcovia Iránu a USA, „budú odsúhlasené tieto zóny deeskalácie“, teda bezletové zóny.

Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa zhoršili, keď turecká stíhačka v novembri 2015 zostrelila ruské vojenské lietadlo pri turecko-sýrskej hranici. Rusko totiž zareagovalo sankciami v oblasti obchodu a cestovného ruchu, ktoré vážne poškodili tureckú ekonomiku.

Avšak Putin uviedol, že vzťahy medzi oboma krajinami sa obnovili. Dôkazom toho je podľa Putina skutočnosť, že obaja vrcholní predstavitelia sú schopní diskutovať o kľúčových záležitostiach vrátane Sýrie.

Rusko a Turecko dosiahli komplexnú dohodu o zrušení sankcií, informoval Putin bez uvedenia presného termínu zrušenia. Rusko nechce, aby tieto sankcie platili neobmedzene dlhý čas, dodal ruský prezident.

Putin takisto uviedol, že ruský cestovný ruch v Turecku je na vzostupe, keďže aj vzťahy medzi oboma štátmi sa veľmi zlepšili. Tretina ruských turistov dovolenkujúcich tento rok v máji v zahraničí si zvolila za destináciu práve Turecko, dodal Putin.

Spolupráca predstavuje prudký obrat v postojoch Ruska a Turecka, ktoré podporujú v sýrskej vojne opačné strany.

Turecký prezident Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom povedal na adresu Sýrie, že prímerie vyrokované Ruskom, Tureckom a Iránom koncom roka 2016 je „príležitosťou na politické riešenie, ktorá by sa nemala premrhať“.

Prímerie, ktoré bolo v Sýrii údajne niekoľkokrát porušené, je „dôležitou príležitosťou, zlatou príležitosťou“, zdôraznil Erdogan. Turecký líder tiež obvinil niektoré strany sýrskeho konfliktu z pokusu „zničiť“ toto prímerie.

Erdogan znovu podporil skorší návrh na vytvorenie bezpečnej zóny v severnej Sýrii. Dodal, že sa s prezidentom Putinom zhodol na tom, že nedávne rozhodnutie zaviesť v sýrskom meste Idlib „bezkonfliktnú zónu“ by sa malo zachovať.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan