Macronovi v dueli stačila remíza

Najťažší televízny duel v histórii Francúzska. V slovnom súboji o nerozhodnutých voličov pred finále prezidentských volieb v stredu večer po prvý raz do televízneho štúdia - 2,5 metra od svojho rivala - zasadla šéfka krajnej pravice.

03.05.2017 20:00
debata (20)

Marine Le Penová sa dostala tam, kde pred 15 rokmi zostali zatvorené dvere pre jej otca. Duel Jacqua Chiraca a Jeana-Marie Le Pena sa nekonal, vtedajší prezident Chirac do duelu s predstaviteľom „nenávisti a netolerancie“ odmietol ísť.

Situácia sa však odvtedy zmenila, proeurópsky centrista Emmanuel Macron si nemohol dovoliť do debaty nejsť. Francúzsko tak čakal najnervóznejší a najtvrdší prezidentský súboj v moderných dejinách, pred ktorým sa bolo treba pripraviť na všetko. Stratiť alebo získať v ňom mohli obaja kandidáti. „Obaja môžu veľa stratiť, ale je jasné, že ten, kto môže stratiť najviac, je Macron. Je favoritom,“ povedal pred debatou Laurent Neumann z televízie BFMTV.

V televíznych debatách pred prvým kolom Le Penová veľmi neuspela, prezidentský súboj dvoch kandidátov však ani Le Penová, ale ani politický nováčik Macron ešte nezažili. Podľa Christopha Barbiera z BFMTV Macronovi „stačí, ak túto debatu neprehrá“ a predpokladal, že Le Penová bude v debate útočiť. Podľa belgického La Libre Belgique sa Le Penová a jej tím netajili, že sa bude snažiť vyprovokovať Macrona, aby stratil rozvahu a pokoj.

Niektorí analytici upozorňovali, že ak si chce Le Penová nakloniť čo najviac nerozhodnutých voličov, nemôže byť príliš agresívna. Väčší úspech ako jej otec získala tým, že sa dištancovala od jeho antisemitizmu a snaží sa zlepšiť obraz krajne pravicového Národného frontu. Pred pár dňami sa dočasne vzala vedenia strany, ale u jej nástupcu sa ukázalo, že je popierač holokaustu. Zároveň zmiernila vystupovanie proti EÚ.

Viacerí politici, ktorí sa s Le Penovou už stretli v debate zoči-voči, upozorňovali, že šéfka krajnej pravice sa protivníka snaží vyviesť z miery. „Pripravil som sa na to a hovoril som si, že musím zostať pokojný, ale pevný,“ spomínal pre 20minutes.fr poslanec Yann Galut. „Le Penová nie je veľmi dobrá diskutérka. Ale čo ju úplne rozhodí, je humor,“ uviedol zas europoslanec Alain Lamassoure.

Slabosťou Macrona v debatách bolo to, že bol menej konkrétny a nejasný, čo mu Le Penová viac ráz už predhodila. Pozorovatelia predpokladali, že v debate ho bude označovať za kandidáta elity, bankárov a politického dediča terajšieho neobľúbeného prezidenta Françoisa Hollanda.

Pri Macronovi sa zas predpokladalo, že bude poukazovať na riziká jej programu, najmä vystúpenia z eurozóny, a nebezpečenstvo extrémizmu, od ktorého sa Le Penová navonok snaží dištancovať. Do televízneho štúdia vstupoval Macron ako jasný favorit. Podľa jedného posledných veľkých prieskumov pred nedeľným druhým kolom volieb sa za Macrona chystá hlasovať 59 percent opýtaných.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby