Duel Macron vs. Le Penová bol plný urážok a osočovania

S napätím očakávaný duel finalistov francúzskych prezidentských volieb, ktorí sa v rozhodujúcom kole stretnú v nedeľu, viedli obaja aktéri "bez rukavičiek". Podľa prieskumu bol presvedčivejší Macron.

03.05.2017 22:37 , aktualizované: 04.05.2017 02:37
marine le penová, emmanuel macron, Foto: ,
Obaja prezidentskí kandidáti si v televíznom dueli nič nedarovali.
debata (146)

Marine Le Penová nazvala svojho rivala Emmanuela Macrona „miláčikom systému a elít“, na čo sa jej dostalo odpovede, že jej „stratégiou je veľa klamstiev“.

„Pán Macron je kandidátom divokej globalizácia, neistôt, sociálnej brutality, vojny všetkých proti všetkým, ekonomického pustošenia najmä našich veľkých skupín, ničenia Francúzska veľkými ekonomickými záujmami,“ vyhlásila nacionalistka Le Penová.

„Vašou stratégiou je hovoriť veľa klamstiev,“ reagoval centristický kandidát hnutia Vpred!. „Ste dedičkou systému, ktorý už po desaťročia žije z hnevu Francúzov,“ dodal Macron v televíznom dueli, ktorý sledujú milióny televíznych divákov.

Počas diskusie, ktorá trvala viac ako dve hodiny, sa aktéri za účasti dvoch moderujúcich médií venovali štyrom témam: hospodárstvu, terorizmu, vzdelávaniu a Európe.

Macron okrem iného sľúbil dávky v nezamestnanosti nezávislým remeselníkom, obchodníkom a poľnohospodárom, ktorí zbankrotujú, ale v súčasnej dobe nemajú nárok na dávky. Oznámil tiež, že plánuje zvýšiť dane dôchodcom, ktorí sú bohatí. Le Penovú pritom obvinil, že nemá žiadny plán, ako financovať politické zámery, o ktorých hovorí, a voliča sa snažií len miasť klamstvami.

Le Penová: Musíme vykoreniť islamskú ideológiu

Le Penová exministra hospodárstva obvinila, že bol členom neúspešnej vlády. „Ja som kandidátka kúpnej sily. Vy ste kandidát akvizícií Francúzska,“ vyhlásila. Macrona potom obvinila, že „veľké problémy bezpečnosti a terorizmu v jeho plánoch úplne chýbajú“. „Nemáte žiadny plán, a čo viac, ste voči islamskému fundamentalizmu prívetivý. Musíme vykoreniť islamskú ideológiu,“ zdôraznila kandidátka.

Jej súper reagoval obvinením, že Le Penová predstavuje nebezpečenstvo občianskeho konfliktu. „Prinášate tejto krajine občiansku vojnu (…) Boj proti teroristom neznamená padnúť do pasce občianskej vojny,“ vyhlásil Macron a dodal, že práve to je pasca, „do ktorej nás chcú teroristi vlákať“. Sľúbil, že „bude proti islamistickému terorizmu bojovať na všetkých frontoch bez zhoršovania tohto problému“.

Macron: Opustiť euro by bol fatálny krok

Súperi v zápolení o prezidentský úrad sa tiež tvrdo stretli v téme týkajúcej sa Európskej únie a európskej meny. „Euro je mena bankárov, nie ľudí,“ povedal Le Penová, ktorá chce, aby sa Francúzsko vrátilo k franku, a euro považuje za stratený projekt. Sľúbila tiež, že ak sa stane prezidentkou, vypíše referendum o väčšej nezávislosti Francúzska na Európskej únii.

Macron ju v odpovedi označil za „expertku na strašenie“ ľudí. Opustenie eura by podľa neho bol „fatálny“ krok, rovnako ako odklon od únie.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Le Penová okrem iného povedala, že „Francúzsko nemá žiadny dôvod pre studenú vojnu s Ruskom“. Považuje sa za najlepšieho politika pre rokovania s Moskvou, s americkým prezidentom Donaldom Trumpom aj s Britániou, ktorá sa pripravuje na odchod z EÚ.

Marine Le Penová (vľavo) a Emmanuel Macron sa... Foto: Eric Feferberg
Marine Le Penová, Emmanuel Macron Marine Le Penová (vľavo) a Emmanuel Macron sa pripravujú na televízny duel pred druhým kolom francúzskych prezidentských volieb 3. mája 2017.

Prieskum: Macron presvedčil viac

Macron bol podľa prieskumu medzi divákmi v stredajšej televíznej debate presvedčivejší ako Le Penová. Podľa agentúry Elabe pre televíziu BFM bol Macron presvedčivejší podľa 63 percent respondentov.

Macrona označili za presvedčivejšieho okrem iného dve tretiny z tých respondentov, ktorí v prvom kole prezidentských volieb 23. apríla odovzdali hlas krajne ľavicovému kandidátovi Jeanovi-Lucovi Mélenchonovi. Z voličov konzervatívca Françoisa Fillona považovalo Macrona za presvedčivejšieho 58 percent oslovených, uviedla agentúra Reuters.

Môže rozhodnúť volebná účasť

VäčšiU nádej na víťazstvo má v nedeľu Macron, ktorého v prieskumoch zatiaľ podporilo okolo 60 percent opýtaných. Stopercentne istý si však výhrou byť nemôže pre obavy z nízkej volebnej účasti.

V prvom kole volieb predminulú nedeľu dostal Macron 24 percent hlasov a Le Penová 21,3 percenta. Obaja politici teraz usilujú o stúpencov ostatných porazených kandidátov. Ide najmä o skoro 40 percent hlasov, ktoré dostali dohromady pravicový konzervatívec François Fillon a ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby