Trump urobí všetko pre mier medzi Izraelom a Palestínou. Ako, to nepovedal

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok stretol s vodcom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom.

04.05.2017 07:38
debata (7)

Pri svojom prvom osobnom stretnutí s vodcom Palestínskej samosprávy ale prezident podľa agentúry Reuters nenaznačil, ako chce dlhodobo stagnujúce rokovania oživiť.

Americký prezident Donald Trump vodcovi... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
abbas, trump Americký prezident Donald Trump vodcovi palestínskej samosprávy Mahmúdovi Abbásovi sľúbil, že urobí všetko potrebné na sprostredkovanie mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Trump pri privítaní svojho hosťa v Bielom dome povedal, že je pripravený spolupracovať s Izraelom a s Palestínčanmi na dosiahnutie mierovej dohody. „Chceme zabezpečiť mier medzi Izraelom a Palestínčanmi. Dokážeme to,“ konštatoval povzbudivo, hoci mierové rokovania sú už tri roky na mŕtvom bode.

Trump povedal, že je prekvapený, ako dobre vodcovia Izraela a Palestíny spolupracujú, teraz je podľa neho potrebné usilovať sa o zastavenie násilností.

Nové možnosti vďaka Trumpovi

Trump tiež Abbása vyzval, aby sa palestínski lídri vyslovili jednotným hlasom proti výzvam z palestínskej strany podnecovať k násilnostiam voči Izraelu. Výslovne však nepovedal, že sa jeho vláda prihlási k riešeniu blízkovýchodného konfliktu na základe dvoch štátov – židovského a palestínskeho -, čo bola doterajšia americká politika v izraelsko-palestínskom spore.

Abbás pripomenul, že jeho cieľom je mier na základe existencie dvoch štátov v hraniciach z roku 1967 a dodal že práve takéto riešenie prospeje boju s terorizmom. Trumpova snaha pokročiť v mierovom rokovaní podľa Abbása otvára nové možnosti.

Vrúcnejší vzťah s Izraelom

Prvýkrát spolu obaja politici hovorili po telefóne už v prvej polovici marca, kedy Trump pozval Abbása na návštevu s uistením, že dodrží „záväzok k mierovému procesu, ktorý povedie k skutočnému mieru medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi“.

Palestínske vedenie je znepokojené vrúcnejším prístupom k Izraelu, ktorý Biely dom začal dávať najavo po tom, čo Trump vystriedal vo funkcii Baracka Obamu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bol jedným z prvých zahraničných štátnikov, ktorí Trumpa v Bielom dome navštívili.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Mahmúd Abbás #Donald Trump