V Británii sa začali miestne voľby, prvé od referenda o brexite

Ide o vôbec prvú volebnú skúšku od vlaňajšieho júlového referenda, v ktorom Briti tesnou väčšinou rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie.

04.05.2017 09:58
debata

Výsledky, ktorých oznámenie sa očakáva v piatok, môžu všeličo napovedať o náladách v britskej spoločnosti pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 8. júna.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová a jej... Foto: Reuters, RUSSELL CHEYNE
sturgeon Škótska premiérka Nicola Sturgeonová a jej manžel Peter Murrell prichádzajú do volebnej miestnosti v Glasgowe.

Britskí voliči si v šiestich metropolitných regiónoch – okrem iného v okolí Birminghamu, Manchestru či Liverpoolu – okrem zástupcov miestnych správ prvýkrát priamo vyberú svojich starostov.

Kandidáti bojujú celkovo o 4 851 mandátov. Hlasovať o zložení miestnych správ sa bude v Škótsku, Walese a časti Anglicka.

Podľa niektorých pozorovateľov by mohli výsledky volieb naznačiť, ako dopadnú predčasné parlamentné voľby, ktoré na želanie premiérky Theresy Mayovej schválil v apríli teraz už rozpustený zákonodarný zbor.

Iní komentátori však upozorňujú, že miestne a parlamentné voľby sa riadia úplne odlišnými zákonitosťami.

Prieskumy pred miestnymi voľbami predpovedajú jasné víťazstvo Konzervatívnej strany a výrazné straty opozičných labouristov. Porážku by voľby mohli priniesť aj protieurópskej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Liberálni demokrati by si mohli oproti voľbám v roku 2012 naopak polepšiť.

Volebné miestnosti sa otvorili o 08:00 SELČ a uzavrú sa o 23:00 SELČ.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Veľká Británia #komunálne voľby #miestne voľby