Babiš podal trestné oznámenie kvôli nahrávke, na ktorej dáva rady novinárovi

Minister financií ČR Andrej Babiš podal trestné oznámenie v súvislosti s audiozáznamom, na ktorom je zachytený jeho rozhovor s novinárom denníka MF Dnes Markom Přibylom, ktorého vydavateľstvo Mafra krátko po zverejnení záznamu prepustilo.

04.05.2017 19:14 , aktualizované: 20:17
debata (7)

Babiš hovoril s redaktorom vydavateľstva, ktoré mu do februára patrilo, na monitorovanom stretnutí o článkoch týkajúcich sa jeho politických súperov a zaujal postoje k termínom ich zverejnenia. Pritom sa líder hnutia ANO, vicepremiér a šéf rezortu financií v minulosti dušoval, že médiá zo svojho portfólia neovplyvňuje. Na tom trvá aj naďalej, audiozáznam v prvej reakcii označil za špinu, ktorá je súčasťou proti nemu vedenej diskreditačnej kampane.

Pre dôvodné podozrenie z dlhodobého sledovania a odpočúvania v postavení ústavného činiteľa podal dnes Babiš trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, vyplýva z jeho slov pre internetový server Novinky.cz.

Babiš aj v tomto prípade hovorí o tom, že nahrávku nepočul a nevie, či je autentická. Odmietol potvrdiť aj to, že vôbec hovoril so spomínaným novinárom, a zdôraznil, že chce, aby sa prípad vyšetril. Nahrávka nič nedokazuje, pokojne môže ísť o manipuláciu, podčiarkol.

Redaktori a editori z denníka MF Dnes a serveru Idnes.cz, ktoré do februára vlastnil minister financií a šéf hnutia ÁNO Andrej Babiš, sa vo štvrtok ohradili proti správaniu vicepremiéra. Babiš podľa redaktorov klamal, keď tvrdil, že nebude ovplyvňovať obsah médií vydavateľstva Ma­fra.

Uvažuje, že podá trestné oznámenie na Sobotku

Vládna kríza v Česku naberá obrátky. Minister financií Andrej Babiš (ANO) povedal, že uvažuje o podaní trestného oznámenia na premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten označil Babišov možný zámer za prejav bezradnosti a zúfalstva.

Babišovi podľa jeho vlastných slov prekáža, že Sobotka o ňom neustále klame. „Nechápem, čo pán premiér predvádza. Stále o mne klame. Ja sa poradím s právnikmi, či naňho nepodám trestné oznámenie, mám toho plné zuby,“ povedal Babiš, český vicepremiér a šéf hnutia ANO.

Babiš uviedol, že premiér Sobotka neustále, každý deň klame o jeho údajných daňových problémoch a daňových únikoch. „Ja žiadne nemám. Ja si vyprosím tieto slová, že oje… dane. To je ďalšia lož,“ vyhlásil Babiš a zopakoval, že dane platí podľa zákonov.

Predseda vlády sa rozhodol podať demisiu práve pre pochybnosti o podnikaní Babiša. Sobotka vysvetlil, že nechce mať vo svojom kabinete ministra, u ktorého existujú pochybnosti, že sa dopustil daňových únikov.

Babišovo uvažovanie o podaní trestného oznámenia označil Sobotka sa prejav bezradnosti a zúfalstva. Podľa jeho názoru Babišovi „tečú nervy z toho, že vychádza najavo jeho minulosť“, napísal premiér v esemeske.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš