Aktivisti z Greenpeace broja proti Le Penovej, na Eiffelovke jej nechali odkaz

Aktivisti ekologickej organizácie Greenpeace sa v piatok ráno vyšplhali na Eiffelovu vežu v ​​Paríži, aby tam vyvesili transparent s tradičným heslom republiky Sloboda, rovnosť, bratstvo a tiež s výrazom "Resist", chápanom ako výzva na odpor proti krajne pravicovej kandidátke pred nedeľňajším kľúčovým druhým kolom prezidentských volieb.

05.05.2017 09:49
eiffelovka, eiffelova veža, francúzske... Foto: ,
Aktivisti z Greenpeace nechali Le Penovej jasný odkaz. Bezpečnostné zložky skôr zaujíma, ako je možné, že sa vyšplhali na vežu, ktorá je prísne strážená.
debata (21)

Francúzi si v nedeľu zvolia novú hlavu štátu. Na výber majú medzi exministrom hospodárstva Emmanuelom Macronom a vodkyňou Národného frontu Marine Le Penovou. Akcia Greenpeace sa odohrala v posledný deň volebnej kampane.

Médiá sa pozastavujú nad tým, ako sa mohlo prinajmenšom šesť aktivistov vyšplhať na úroveň prvého poschodia Eiffelovky a vyvesiť medzi piliere žltý transparent s rozmermi zhruba 30 na 10 metrov, hoci v krajine stále platí výnimočný stav a vežu strážia po zuby ozbrojené hliadky.

Šéf francúzskej odbočky Greenpeace potvrdil v rozhlase, že transparent má „bojovať proti oživeniu nacionalizmu a autoritárskemu režimu v akejkoľvek podobe“. „Je naliehavo potrebné pripomenúť hodnoty, ktoré Národný front nereprezentuje,“ vyhlásil Jean-François Julliard.

„Marine Le Penová nebude rešpektovať slobodu, nesľúbi rovnosť všetkých a nepredvedie žiadne bratstvo s tými, ktorí ho potrebujú. Je to tu ako naliehavá pripomienka, že je potrebné sa pri nedeľňajšom hlasovaní zmobilizovať proti Národnému frontu na obranu týchto hodnôt,“ dodal.

Rovnaký výraz #Resist používala Greenpeace najmä v Spojených štátoch v súvislosti s Donaldom Trumpom.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #Eiffelova veža #Marine Le Penová #francúzske prezidentské voľby