Groteska v Česku pokračuje: Sobotka demisiu nepodá, Babiš hovorí o cielenej diskreditácii

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že avizovanú demisiu vlády nakoniec v polovici mája nepodá. Namiesto toho navrhne odvolanie ministra financií Andreja Babiša (ANO). Prezident Zeman totiž avizoval, že demisiu premiéra nechápe ako koniec celej vlády. "V takejto situácii nedáva moja demisia zmysel," uviedol Sobotka. Pražský hrad potvrdil, že obdržal návrh na odvolanie Babiša. Sobotka ho chce odvolať k 9.máju. Návrhom sa Zeman bude zaoberať v pondelok.

05.05.2017 10:34 , aktualizované: 14:53
sobotka Foto: ,
Bohuslav Sobotka.
debata (107)

Informuje o tom spravodajský portál ČT24. Ak by vláda demisiu v polovici mája podala, umožnilo by to podľa Sobotku vládu rekonštruovať, a to už bez účasti ministra financií Andreja Babiša. „Bol som osobne pripravený v takej rekonštruovanej vláde nebyť. Bol som pripravený na čelo takej vlády podporiť iného sociálneho demokrata.“

Podľa premiéra začal prezident Zeman verejne interpretovať ústavu v rozpore s doterajšími zvyklosťami a doterajšou praxou z minulých rokov.

"Prezident republiky začal tvrdiť, že s demisiou premiéra nekončí celá vláda a že demisia znamená, že sa vymení iba predseda vlády. V takejto situácii moja demisia nedáva žiadny zmysel, "uviedol na brífingu Sobotka.

Tento výklad by totiž umožnil, aby Andrej Babiš vo vláde zostal. „Pri takejto interpretácii ústavy by nebol naplnený zmysel toho, prečo som demisiu ako predseda vlády zvažoval,“ dodal Sobotka.

Sobotka povedal, že Babiš je zaťažený podozreniami, že neodvádzal dane a úkoloval novinárov v médiách, ktoré v minulosti vlastnil, ako majú písať. Podľa neho by to stačilo na odchod každého ministra, iba Babiš sa odísť zdráha. Podľa Sobotku sa minister financií nedokáže rozhodnúť v záujme štátu, preto ho odvoláva.

Hovorca Hradu Jiří Ovčáček Sobotkov brífing komentoval s tým, že premiér mení názory takmer každú hodinu. „Takže radšej počkáme, či si svoj najnovší premet zase nerozmyslí.“ V ďalšom príspevku na twitteri poznamenal, že zúfalí ľudia robia zúfalé veci. „Zúfalý premiér sa práve snaží stiahnuť do bahna celú republiku,“ napísal.

Andrej Babiš hovorí o veľkej hanbe, ktorú robí... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Andrej Babiš, Babiš, Andrej Babiš hovorí o veľkej hanbe, ktorú robí premiér Sobotka. Zároveň zaznačil, že ho cielene diskreditujú.

Babiš: Sobotka robí hanbu

„Myslím si, že už z toho premiér Sobotka skutočne robí "bramboračku“. Je to hrozná hanba aj v zahraničí, premiér mení názor už po štvrtýkrát za pár hodín. Vôbec tomu nerozumiem," povedal pre iDNES.cz Andrej Babiš. Hnutie ANO podľa neho počká, čo urobí prezident. (Viac o kontroverznej nahrávke v článku: Babiš podal trestné oznámenie kvôli nahrávke, na ktorej dáva rady novinárovi)

Babiš ďalej označil tieto argumenty za smiešne. Svoje prípadné odvolanie z vlády vraj nechá na prezidenta. "Postoj premiéra je podľa neho súčasťou kampane ČSSD proti nemu.

Zopakoval, že ho sleduje a odpočúva agentúra, ktorá má podľa neho blízko k rozviedke spadajúcej pod ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD). „Nemám na to samozrejme dôkazy, ale tie informácie sú. Považujem to za škandalózne sprisahanie. ČSSD používa všetky prostriedky, aby ma likvidovala,“ uviedol.

„Dnes sme sa vrátili k jeho prvému variantu, pri ktorom sme boli na úplnom začiatku, keď to bol práve on, kto postupne svojimi výmyslami zničil reputáciu našej úspešnej vlády a do spoločnosti vniesol neistotu. Najprv zo mňa nechcel urobiť mučeníka, tak navrhol demisiu celej vlády. Takže tu máme premiéra, ktorý pre svoju bezradnosť zničí úspešnú vládu,“ uviedol ďalej Babiš.

V stredu 10. mája sa uskutoční mimoriadna schôdza českej Poslaneckej snemovne. Témou bude kauza nahrávok ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s novinárom Mladej fronty DNES Markom Přibilom. Českej televízii to dnes povedal predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček.

Babiš, ktorého odvolanie dnes navrhol premiér Bohuslav Sobotka, označil nahrávky, na ktorých hovorí s už bývalým novinárom MF DNES Přibilom o článkoch proti predstaviteľom ČSSD, za žurnalistovu provokáciu.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Bohuslav Sobotka