Severná Kórea obvinila CIA, že zosnovala vraždu Kim Čong-una

Severná Kórea obvinila americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA), že zosnovala sprisahanie s cieľom zavraždiť severokórejského vodcu Kim Čong-una.

05.05.2017 12:44
debata (5)

Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že CIA v spolupráci s juhokórejskou rozviedkou pripravovali „záludný komplot“ a pomocou „biochemických látok“ chceli severokórejského vodcu usmrtiť počas osláv v Pchjongjangu. O obsahu komuniké severokórejského ministerstva bezpečnosti informovala agentúra AFP.

V utorok Severná Kórea pre zmenu obvinila Spojené štáty, že Kórejský polostrov dohnali na pokraj jadrovej vojny. KĽDR tým reagovala na zapojenie dvoch amerických nadzvukových bombardérov B-1B do cvičenia juhokórejských a japonských vzdušných síl. Jadrový a raketový program, v ktorom Severná Kórea pokračuje napriek protestom OSN a tlaku USA, stupňujú napätie v regióne.

Americký prezident Donald Trump počas nedávneho rozhovoru s agentúrou Bloomberg vyhlásil, že sa nebráni stretnutiu so severokórejským vodcom „za vhodných okolností“. Uviedol dokonca, že by bol takýmto stretnutím „poctený“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #CIA #Kim Čong-un