Dohoda o vytvorení bezpečnostných zón v Sýrii začne platiť po 23.00 h SELČ

Dohoda o vytvorení tzv. bezpečnostných zón v Sýrii začne platiť dnes po 23.00 h SELČ (polnoci miestneho času).

05.05.2017 18:39
debata (20)

S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra DPA.

Vedenie ruskej armády dnes tiež uviedlo, že dohoda o vytvorení takýchto zón, ktorú vo štvrtok počas mierových rokovaní v kazašskej Astane podpísali Turecko, Rusko a Irán, by mohla byť neskôr rozšírená aj o ďalšie oblasti v tejto vojnou zničenej krajine. Moskva okrem toho avizovala, že by chcela obnoviť dohodu so Spojenými štátmi, na základe ktorej by obe krajiny skoordinovali svoje letecké operácie v Sýrii a zmenšili tak riziko vzájomnej kolízie.

Rusko pozastavilo zmienenú dohodu o vojenskej spolupráci s USA v Sýrii po raketovom útoku na leteckú základňu sýrskej armády Šajrát, ktorým Spojené štáty reagovali na chemický útok v meste Chán Šajchún v provincii Idlib.

Náčelník hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergej Rudskoj v tejto súvislosti povedal, že ruskí hodnostári plánujú už čoskoro prediskutovať obnovenie dohody so svojimi americkými náprotivkami.

Rudskoj dnes zároveň uviedol, že v bezpečnostných zónach budú mať riadenie, ako aj prevádzku kontrolných stanovíšť a pozorovateľní na starosti Rusko, Turecko a Irán. Dodal však, že po vzájomnej dohode týchto troch garančných krajín sa k nim môžu pridať aj ozbrojené sily ďalších štátov. Nijaké bližšie podrobnosti ale neuviedol.

Turecko, Rusko a Irán podpísali vo štvrtok memorandum o vytvorení štyroch tzv. bezpečnostných zón v Sýrii s cieľom zmierniť tamojšiu humanitárnu krízu. Moskva oznámila, že spraví všetko pre to, aby nad vymedzenými oblasťami nemohli lietať vojenské lietadlá.

Dohoda vznikla na mierových rokovaniach o Sýrii, ktoré sa konali v kazašskej Astane. Svojich zástupcov na nich mali aj USA, podľa amerického ministerstva zahraničných vecí však neboli „priamym účastníkom“ a nie sú účastníkom tejto dohody.

Určité pochybnosti ohľadne možnej implementácie dohody vyjadrila aj sýrska opozícia, ktorej sa zároveň nepáči úloha Iránu ako ručiteľa tohto dokumentu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria