Voľby vo Šlezvicko-Holštajnsku vyhrala CDU, do snemu i AfD

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej vedie so ziskom 33 percent v regionálnych voľbách, ktoré sa dnes konajú v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko.

07.05.2017 10:02 , aktualizované: 20:57
debata (5)

Vyplýva to z predbežných odhadov, ktoré odvysielala nemecká verejnoprávna televízna stanica ARD. Druhá pozícia patrí priebežne Sociálnodemokra­tickej strane Nemecka (SPD), ktorú zatiaľ podporilo 26 percent oprávnených voličov.

Pravicové hnutie Alternatíva pre Nemecko (AfD) podľa odhadov získa v Šlezvicku-Holštajnsku 5,5 percenta, čo znamená, že sa po prvý raz dostane do tamojšieho zákonodarného zboru, informovala ďalšia verejnoprávna TV stanica ZDF.

Tieto voľby sú všeobecne vnímané ako „prelúdium“ k septembrovým parlamentným voľbám na celoštátnej úrovni, v ktorých sa Merkelová bude usilovať o získanie svojho štvrtého funkčného obdobia v úrade nemeckej kancelárky.

Hoci CDU už 12 rokov stojí na čele koalícií na národnej úrovni, momentálne je zastúpená v regionálnej vláde iba v siedmich z celkovo 16 spolkových krajín Nemecka.

V Šlezvicku-Holštajnsku, kde žije 2,8 milióna obyvateľov, je od roku 2012 pri moci práve stredoľavicová SPD, tvoriac tesnú väčšinu v koalícii so Zelenými a Juhošlezvickým zväzom voličov (SSW).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko