Brigitte - prvá dáma Francúzska. Inteligentná a šarmantná Macronova pravá ruka

Brigitte Macronovú (64), bývalú profesorku na prestížnom gymnáziu, Francúzi považujú za veľmi inteligentnú a šarmantnú ženu.

08.05.2017 09:19
macron, brigitte macron, Foto: ,
Brigitte podriadila život manželovej kariére.
debata (195)

Keď sa bývalý investičný bankár Macron rozhodol kandidovať na prezidentský úrad, opustila svoju prácu a podriadila svoj život jeho kariére. Je jeho najdôležitejšou poradkyňou a po jeho zvolení prezidentom sa stane zrejme veľmi neortodoxnou prvou dámou Francúzska.

Priateľ Macronovej, spisovateľ Philipp Besson, sa pre tlač vyjadril, že Brigitte „bude zásobovať spoločnosť literárnymi referenciami“. Medzi hosťami jej „salónov“ totiž patria aj také kultúrne veličiny, ako je spisovateľ Michel Houellebecq či herec Pierre Arditi.

„Brúsime si navzájom svoje mysle,“ citovala napríklad Brigitte francúzskeho renesančného mysliteľa Michela de Montaigna, aby priblížila svoj vzťah s Macronom. Dvojica sa podľa priateľov vyžíva v intelektuálnych konfrontáciách a zdieľa vášeň pre literatúru.

Nie sme typický pár. Sme pár, ktorý existuje

Po postupe Emmanuela Macrona do druhého kola prezidentských volieb sa jeho manželstvo s o 25 rokov staršou ženou, ktorá má dnes už sedem vnúčat, stalo témou číslo jedna svetových médií: „Nie sme typický pár. Ale sme pár, ktorý existuje,“ komentoval to Macron. A Francúzi samotní na jeho zväzok pozerajú zhovievavo a s toleranciou.

Úloha Brigitte v pozadí Macronovej raketovej politickej kariéry je podľa jeho blízkych absolútne kľúčová. Už v čase, keď bol ministrom hospodárstva, sa zúčastnila zasadania jeho kabinetu a počas kampane niekoľkokrát vystúpila na mítingoch.

Podľa členov Macronovho hnutia Vpred! (En Marche!) chodí Brigitte na pravidelné týždenné stretnutia, kde sa diskutuje o programových otázkach: „Keď chceš niečo povedať Emmanuelovi, odovzdaj to cez Brigitte,“ citoval týždenník L'Express senátora Françoisa Patria. Mala tiež leví podiel na choreografii jeho kampane a pripravovala ho na zásadné prejavy.

„Nikdy nebol ako ostatní žiaci. Vždy sa radšej bavil s profesormi ako so seberovnými,“ prezradila Brigitte v tlači o mužovi, ktorého prvýkrát uzrela v La Providence v roku 1992.

Extrovertná učiteľka, ktorá rada nosí krátke sukne

Na tejto súkromnej prestížnej strednej škole v severofrancúzskom Amiens sa skrížili ich cesty. Ona bola extrovertná učiteľka francúzštiny a latinčiny, vysoká opálená blondína s vlasmi v štýle Brigitte Bardotovej, pochádzajúca z váženej rodiny miestnych výrobcov čokolády, vydatá od dvadsiatich rokov za miestneho bankára, matka troch detí, ktorá často nosí krátke šaty.

On bol pätnásťročný hĺbavý chlapec, veľmi iný, než jeho spolužiaci, medzi ktorých patrila aj Laurence, dcéra pani Auziérovej ​​(ako sa Brigitte vtedy volala). Raz sa vraj vrátila domov zo školy a horlila o spolužiakovi, ktorý je „úplný šialenec, čo vie všetko o všetkom“.

Brigitte samotná sa s ním zoznámila v dramatickom krúžku. Oslovil ju, či by s ním nechcela napísať divadelnú hru. „Kúsok po kúsku si ma získavala jeho inteligencia,“ opisovala neskôr Brigitte. „Dodnes som nezmerala všetku jej hĺbku.“ Preskočila medzi nimi iskra.

Keď všetko vyšlo najavo, poslala Macronova rodina Emannuela študovať do Paríža. V tom čase spolu trávili podľa jeho slov dlhé hodiny telefonovaním.

„Mňa sa nezbavíte, vrátim sa a vezmem si vás. Keď sa pre niečo rozhodnem, potom to tiež urobím,“ citovala ho Brigitte podľa týždenníka Paris Match. A to aj urobil, ona sa rozviedla a vzali sa v roku 2007.

Obyčajní ľudia, čo milujú filozofické debaty

S dnešným veľkým záujmom médií sa Brigitte dokáže celkom dobre vyrovnať. Známemu bulvárnemu fotografovi ponúkla exkluzívne fotografie z dovolenky. „Sú to obyčajní a normálni ľudia, to je všetko, čo môžem povedať,“ opísal ju potom paparazzi.

„Som súčasťou všetkého, čo sa okolo neho deje, už dvadsať rokov,“ povedala Brigitte novinárom vlani v októbri počas zasadnutia v Štrasburgu. „Vždy vás prekvapuje, keď sa manželky objavujú po boku svojich náprotivkov. Ale toto je miesto, kam patríme,“ dodala.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Brigitte Trogneuxová #francúzske prezidentské voľby