Babiša potápa ďalšia nahrávka

Koordinoval kompromitáciu politických rivalov? Alebo je sám obeťou kompromitácie? Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš sa čoraz hlbšie zabára do tekutých pieskov novej aféry. Na internete sa objavila už tretia nahrávka, na ktorej líder hnutia ANO zlaďuje "odistenie mediálnych bômb" proti svojim politickým súperom.

09.05.2017 07:00
CZECH-GOVERNMENT/ Foto: ,
Český vicepremiér Andrej Babiš musí reagovať už na tretiu nahrávku, ktorá naznačuje, že koordinoval mediálne kampane proti svojim rivalom.
debata (21)

"Ja by som to načasoval niekedy pred ten ich snem socanský niečo a niečo pred voľbami,“ radí na zvukovom zázname Babiš novinárovi Marekovi Přibilovi v čase, keď bol ešte majiteľom denníka MF DNES, kde Přibil pracoval.

Babiš sa v minulosti opakovane zaprisahal, že nikdy nezasahoval do redakčnej politiky médií, ktoré vlastnil do februára tohto roku, keď ich presunul pod správcovský fond. Po odhaľujúcich nahrávkach ho politici konkurenčných strán i redaktori MF DNES obvinili zo lží.

Predseda vlády a sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka v piatok podal návrh na odvolanie Babiša. Prezident Miloš Zeman odkázal, že touto otázkou sa bude zaoberať najskôr o dva týždne. Konflikt premiéra a prvého vicepremiéra medzitým ďalej graduje.

Sobotka pred týždňom oznámil, že podá demisiu, aby otvoril cestu k riešeniu situácie okolo Babiša, ktorý je podľa neho podozrivý z krátenia daní a zadávania úloh novinárom v médiách, ktoré donedávna vlastnil, ako majú písať.

Babiš v nedeľu označil nahrávky, na ktorých hovoril s Přibilom o článkoch namierených proti politickým rivalom ANO, za sprisahanie. „Je to provokácia, organizované sprisahanie, v pozadí stojí podsvetie a možno aj politické štruktúry a premiér Bohuslav Sobotka,“ povedal pre Český rozhlas. Pripustil, že s Přibilom sa zhováral medzi štyrmi očami.

„Prišiel za mnou a hovoril, že Penta chystá na mňa materiál, že som spolupracoval s KGB. Hovoril o tom, že údajne niekto zanesie do Bratislavy nejakú obálku na recepciu súdu a bude odkazovať sudcovi, že Babiš tu nechal nejaké peniaze. Také absurdity!“ povedal Babiš.

Babiš tak nepriamo potvrdil zistenie novinára Janeka Kroupu z Českého rozhlasu, ktorý hovoril s Přibilom: „On mi opísal (Přibil, pozn. red.), čo bude na ďalšej nahrávke. Tá ďalšia nahrávka, ktorá ešte neunikla, podľa Mareka Přibila má obsahovať debatu o tom, že sa pripravujú kompromitujúce materiály na Andreja Babiša, ktoré by mali pripravovať ľudia okolo Penty a Aloisa Lorenza (posledného šéfa ŠtB, ktorý neskôr pracoval ako bezpečnostný konzultant finančnej skupiny Penta). Mali by sa týkať spolupráce Andreja Babiša s KGB,“ povedal Kroupa.

Tretia nahrávka zverejnená na sociálnej sieti však napokon nie je o spolupráci s KGB, ale o únikoch z policajných spisov, ktoré by mohli poškodiť súperov ANO. Přibil na nej hovorí, že ide o citlivé veci, ktoré ešte „s nikým z novín“ nekonzultoval. Dopad by podľa neho mali najmä na ČSSD a ODS.

Přibil súčasne navrhuje, že keďže ide o „cielenú akciu“, tak aby sa pri nej nemuseli angažovať Babišove médiá, je vraj schopný to „pustiť“ aj inam, napríklad do denníka Právo.

Babiš v pondelok v reakcii na novú zverejnenú nahrávku vyhlásil, že sa stal „obeťou cielenej provokácie nastrčeného agenta, ktorý ho mal kompromitovať“. Podľa neho jeho neprajníci vypúšťajú zostrihané nahrávky. "Kde som však aj tak veľmi pasívny. Každý, kto si to vypočuje, si musí všimnúť, ako veľmi mi to vnucuje,“ citoval ho portál ČT24.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš