Trumpova vláda obhajovala na súde sporný cestovný zákaz

Odvolací súd v Richmonde v štáte Virgínia sa pondelok zaoberal právnym sporom týkajúcim sa dekrétu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorým pôvodne zakázal vstup na územie USA občanom siedmich prevažne moslimských krajín.

09.05.2017 07:18
debata

Zástupca ministerstva spravodlivosti Jeffrey Wall obhajoval postoj vlády slovami, že zákaz cestovania nemá nič spoločné s náboženstvom a nie je namierený voči moslimom, uviedla agentúra DPA.

Právnik ľudskoprávnej organizácie Americká únia občianskych slobôd (ACLU) Omar Jadwat na vypočutí oponoval, že Trump dal už ako prezidentský kandidát jasne najavo, že počas preverovania sprísnenia prisťahovaleckej legislatívy chce dočasne zabrániť vstupu moslimov do krajiny.

Federálny sudca v štáte Maryland Theodor Chuang zablokoval v marci uplatňovanie mierne pozmeneného dekrétu, z ktorého vypadol Irak. Trumpove vyhlásenia z volebnej kampane podľa neho vedú k záveru, že opatrenie je zamerané proti moslimom.

Prvýkrát za štvrťstoročie sa stalo, že na vypočutí sa zúčastnilo 13 z 15 sudcov odvolacieho súdu; dvaja boli neprítomní z dôvodu zaujatosti. Za normálnych okolností sú do celého procesu od začiatku zapojení len traja sudcovia, čo americké médiá hodnotia ako indikátor dôležitosti prípadu.

Wall sa v pondelok snažil sudcov presvedčiť, že Trumpove poznámky z volebnej kampane nemajú nič spoločné s textom dekrétu a slúži výhradne záujmom národnej bezpečnosti.

Sudcovia pritom kládli kritické otázky aj právnikovi ACLU, preto zostáva nejasné, akým smerom sa pojednávanie bude uberať. Verdikt sa neočakáva skôr ako koncom mája alebo začiatkom júna. Ďalšie vypočutie vo veci dekrétu stále prebieha na odvolacom súde v San Franciscu, keďže ho zablokoval aj federálny sudca na Havaji.

Pôvodný dekrét, ktorého súčasťou bolo i pozastavenie prijímania utečencov na 120 dní, pritom Trump podpísal už 27. januára a mal platiť mať obmedzenú dobu 90 dní, kým sa nepreskúma existujúca prisťahovalecká legislatíva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #imigračný výnos #protiimigračný výnos