Macronove hnutie posilní francúzsky expremiér Manuel Valls

Hnutie novozvoleného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona má v úmysle pred júnovými parlamentnými voľbami posilniť bývalý socialistický premiér Manuel Valls. Oznámil to v rozhovore s rozhlasovou stanicou RTL s tým, že sa na kandidátke zoskupenia bude uchádzať o zvolenie.

09.05.2017 11:06
francúzsky premiér, Manuel Valls Foto: ,
Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls sa v parlamentných voľbách bude uchádzať o priazeň voličov v hnutí nového prezidenta Emmanuela Macrona.
debata (2)

Macron v pondelok po svojom volebnom víťazstve formálne rezignoval na funkciu šéfa hnutia En Marche! (Vpred!), ktoré sa následne premenovalo na La République en marche (Republika v pohybe). Podľa vedenia má tento krok priblížiť doteraz veľmi neformálne organizované hnutie štruktúre klasickej politické strany a uľahčiť prijímanie nových členov.

„Pretože som republikán, pretože som človek z ľavice, pretože zostávam socialistom, pretože nepopriem 30 rokov pôsobenia v politike, pretože som tiež vykonával verejnú funkciu a viem, že vládnuť Francúzsku je ťažké,“ vysvetlil Valls svoj prechod z ľavice do centristického hnutia.

V premiérskej funkcii sa tešil veľkej obľube a médiá ho pasovali za nástupcu súčasnej hlavy štátu Françoisa Hollanda, v primárkach ho však porazil Benoit Hamon, ktorý neuspel v prvom kole prezidentských volieb. Až vypadol, Valls podporil Macrona.

Strana nového prezidenta teraz vo veľkom naberá kandidátov na všetkých 577 parlamentných kresiel a kompletne ich chce predstaviť vo štvrtok. Podľa prieskumov má šancu stať sa najsilnejším parlamentným zoskupeniam, k presadeniu kľúčových reforiem ale bude musieť získať väčšinu kresiel alebo presvedčiť k spolupráci niektorú z tradičných strán.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #Emmanuel Macron