Obama pripravuje pôdu pre svoju novú úlohu v politike

Bývalý americký prezident Barack Obama začína pripravovať pôdu pre novú rolu v ére svojho nástupcu Donalda Trumpa. Bývalá hlava štátu sa objavuje na platených aj neplatených prednáškach v USA a snaží sa posilniť aj svoj vplyv v zámorí, napísala agentúra AP. Obama v prejavoch Trumpovo meno nevyslovuje, do priameho boja s ním sa pustili exprezidentovi poradcovia.

09.05.2017 13:11
debata (8)
zväčšiť Bývalý prezident USA Barack Obama počas... Foto: Reuters, KAMIL KRZACZYNSKI
obama Bývalý prezident USA Barack Obama počas nedávneho prejavu v Chicagu.

Vo víkendovom prejave v Bostone vyzval bývalý prezident kongresmanov, aby našli odvahu na zvrátenie Trumpovho zámeru zrušiť systém zdravotného poistenia známeho ako Obamacare. Za neobvyklú pre bývalého prezidenta označujú americké médiá podporu, ktorú Obama adresoval novozvolenému francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Exprezident Macrona podporil potom, čo sa Trump postavil za protikandidátku Marine Le Penovú.

Podľa Obamových poradcov bývalý prezident stále hľadá svoju úlohu v medzinárodnej politike, aj keď neváha s podporou európskych politikov, ktorí o ňu stoja. V máji sa napríklad po boku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej objaví na diskusnom fóre o problémoch demokracie. Jeho pobyt v Európe pripadne na dobu, keď bude na svojej prvej zahraničnej ceste na starom kontinente i Trump.

Obama sa podľa AP nemieni nechať vmanévrovať do diskusie o každom spornom odkaze, ktorý Trump odošle na Twitter. Má však veľa spojencov, ktorí takýto boj podstúpia za neho. V pondelok traja Obamovi poradcovia vypovedali, že bývalý prezident osobne varoval Trumpa pred vymenovaním Michaela Flynna za bezpečnostného poradcu Bieleho domu. Trump Flynna po mesiaci vyhodil.

Obama a Trump spolu od januárovej inaugurácie nového prezidenta nehovorili. Jeden z Obamových poradcov však novinárom povedal, že bývalý prezident by zdvihol telefón, ak by mu jeho nástupca zavolal.

Obamov návrat do politiky niektorí členovia Demokratickej strany vítajú, aj keď sa ešte nespamätali z krutej porážky v prezidentských voľbách, uvádza AP. Aktivita bývalého prezidenta len upozornila na vákuum, ktoré vo vedení demokratov zavládlo po prehratých voľbách. Niektorí vplyvní demokrati vrátane senátorov Bernieho Sandersa alebo Elizabeth Warrenovej však kritizujú skutočnosť, že exprezident za niektoré svoje prednášky dostáva státisícové sumy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama