Teroristi z IS oznámili, že zabili ruského tajného agenta v Sýrii. Moskva to poprela

Militantná organizácia Islamský štát (IS) zverejnila video zachytávajúce brutálnu vraždu muža, ktorého označila za dôstojníka ruskej tajnej služby zajatého v Sýrii.

09.05.2017 13:52 , aktualizované: 17:15
debata (5)

O existencii videa informovala organizácia SITE so sídlom v USA, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Na zverejnenom 12-minútovom videu IS s arabskými titulkami vidno muža hovoriaceho po rusky. IS ho identifikoval ako plukovníka Jevgenija Petrenka. Muž na videu tvrdí, že jeho úlohou bolo infiltrovať sa do IS a špeciálne do skupiny abú Umara aš-Šišáního. Militanti ho však zajali.

„Tento idiot verí sľubom svojho štátu, že ho neopustí, ak ho zajmú,“ povedal rozprávač na nahrávke, potom iný muž s bradou odreže údajnému ruskému agentovi hlavu nožom.

Ruské ministerstvo obrany poprelo správy o tom, teroristická skupina Islamský štát (IS) zabila v Sýrii dôstojníka ruskej rozviedky.

Podľa agentúry DPA ministerstvo oznámilo, že všetci príslušníci ruských síl v Sýrii „sú v bezpečí a zdraví a plnia si svoje misie v rámci boja proti medzinárodnému terorizmu“.

Pravosť záznamu a totožnosť zabitého nebolo možné okamžite overiť a nie je ani jasné, kedy k vražde došlo, napísala tlačová agentúra Reuters.

Ruské sily podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada v jeho vojne proti povstalcom a islamským militantom, ktorí sa ho snažia zvrhnúť. Video zachytáva scény, ktoré sú opísané ako miesta zničené ruským bombardovaním v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že približne 30 ruských vojakov bolo zabitých v Sýrii od septembra 2015, keď Kremeľ začal vojenskú operáciu na pomoc Asadovi a jeho silám.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #poprava #Islamský štát #IS