Ukrajinský prezident Porošenko kritizoval pochod 'Nesmrteľný pluk'

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kritizoval pochod s názvom Nesmrteľný pluk, ktorý sa bude v utorok konať na Červenom námestí v Moskve.

09.05.2017 14:53
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (71)

Sprievod má uctiť pamiatku padlých počas druhej svetovej vojny; jeho účastníci nesú snímky svojich predkov, ktorí vo vojne bojovali alebo zomreli. Hlava Ukrajiny tak reagovala na správy, že niektorí účastníci chcú počas pochodu niesť fotografie bojovníkov padlých na východoukrajinskom Donbase.

Podľa Porošenka, ktorého citovala agentúra Unian, organizuje Kremeľ túto akciu s cieľom dosiahnuť expanziu „pomocou živých i mŕtvych“. Porošenko akciu ironicky označil za symbol „ruského priateľstva“.

Organizátori moskovského pochodu však dôrazne upozorňovali, že nosiť na akciu portréty ľudí, ktorí nebojovali v druhej svetovej vojne, nie je vhodné. Sprievod Nesmrteľný pluk sa koná nielen v ruských a ukrajinských mestách, ale v menšej miere napríklad aj v Pekingu, Toronte, Štokholme a ďalších mestách.

V niektorých ukrajinských mestách počas pochodu vypukli potýčky medzi jeho účastníkmi a ukrajinskými nacionalistami. Polícia už zadržala niekoľko desiatok ľudí, z toho 25 v Kyjeve. Počas pietneho aktu tu nacionalisti spievali ukrajinskú hymnu a skandovali „Hanba!“ a „Sláva Ukrajine“.

Ďalších 15 ľudí zadržali v Odesse a Dnepropetrovsku. Potýčky vypukli aj počas pochodov vo východoukrajinskom Charkove alebo v Záporožskej oblasti na západe krajiny. Podľa agentúry Interfax bolo počas podujatí zranených osem policajtov a šesť civilistov.

Celkovo sa na akcii Nesmrteľný pluk podľa agentúry Unian na Ukrajine zúčastnilo 50 000 ľudí. Vojenská prehliadka na počesť konca druhej svetovej vojny sa konala aj na separatistami kontrolovanom území Donbasu. Predviedli tu niekoľko desiatok kusov vojenskej techniky, vrátane tankov, obrnených vozidiel, mínometov alebo delostreleckých zariadení. Prezident Porošenko prehliadku označil za ďalší dôkaz, že Rusko separatistov vojensky podporuje.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #pochod #Ukrajina #Petro Porošenko