Odvolací súd USA začal prejednávať Trumpov migračný dekrét

Donald Trump chcel dekrétom obmedziť vstup do USA občanom šiestich prevažne moslimských krajín.

09.05.2017 15:06
debata

Federálny odvolací súd v americkom Richmonde začal prejednávať prípad revidovaného exekutívneho príkazu prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje vstup do USA občanom šiestich prevažne moslimských krajín.

Omar Jadwat, právny zástupca žalujúcej... Foto: SITA/AP, Steve Helber
Omar Jadwat Omar Jadwat, právny zástupca žalujúcej Americkej únie občianskych práv (ACLU), upozornil okrem iného na to, ​​že na webových stránkach Trumpovej volebnej kampane sú stále formulácie o potrebe "totálneho a úplného" zákazu vstupu moslimov do USA.

Po súdnom spochybnení prvého príkazu z tohtoročného januára vydal Trump v marci jeho novú verziu, ktorej platnosť ale niekoľko amerických súdov opäť pozastavilo. Predpokladá sa, že bez ohľadu na výsledok odvolania skončí celá vec u najvyššieho súdu USA.

Rozhodne až najvyšší súd

Richmondský súd, jeden z 13 amerických federálnych odvolacích súdov, je prvý, ktorý sa odvolaním zaoberá. Kauzu budú po ňom prerokovávať súdy v San Franciscu a na Havaji. Aj keby Biely dom v Richmonde s odvolaním uspel, zákaz zostane v platnosti, kým ho vybavia aj ostatné súdne inštancie.

Podľa právnych expertov, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, je ale spor natoľko dôležitý, že si právo konečného rozhodnutia pre seba vyhradí najvyšší súd.

Motívom Trumpa náboženstvo

Trump svojim výnosom dočasne zakázal občanom Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu vstup na územie USA. Spor sa vedie hlavne o to, akými argumentmi vláda USA reštriktívne opatrenie zdôvodňuje.

Odporcovia zákazu odkazujú na predvolebné heslá a výroky Donalda Trumpa, v ktorých budúci prezident tvrdo útočil na moslimov. To údajne dokazuje, že motívom zákazu bola náboženská neznášanlivosť.

„Totálny a úplný“ zákaz vstupu moslimov

„Nie je to zákaz namierený proti moslimom,“ namietol v pondelok na súde v Richmonde prokurátor Jeffrey Wall. „Nemá to nič spoločné s náboženstvom,“ dodal. Podľa Bieleho domu súd nemôže hodnotiť bezpečnostné opatrenia prezidenta podľa jeho výrokov vo volebnej kampani.

Na súde prehovoril tiež Omar Jadwat, právny zástupca žalujúcej Americkej únie občianskych práv (ACLU). Upozornil okrem iného, ​​že na webových stránkach Trumpovej volebnej kampane sú stále formulácie o potrebe „totálneho a úplného“ zákazu vstupu moslimov do USA. Výzva bola podľa AP na webe ešte v pondelok, tesne pred začatím súdneho pojednávania zmizla.

Kedy richmondský súd vydá svoje rozhodnutie, nie je podľa amerických médií známe. Odhadnúť preto nemožno ani prípadný termín posúdenie najvyšším súdom USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #dekrét #odvolací súd #Donald Trump #migračný výnos #Richmond