Trump: Za odvolanie šéfa FBI mi ešte poďakujete

Americký prezident Donald Trump v noci na stredu nečakane odvolal riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho. Tento krok zdôvodnil potrebou "obnoviť dôveru verejnosti" vo vyšetrovací úrad.

10.05.2017 06:47 , aktualizované: 21:13
James Comey Foto: ,
James Comey na a archívnej snímke z 3. mája 2017.
debata (26)

„FBI je jednou z najuznávanejších inštitúcií v našej krajine a dnešok bude znamenať nový začiatok pre tento klenot medzi ustanovizňami dohliadajúcimi na dodržiavanie zákona u nás,“ uviedol Trump v písomnom vyhlásení.

Jamesa Comeyho nahradí vo vedení Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) niekto, kto odvedie ďaleko lepšiu prácu a vráti úradu bývalého ducha a prestíž. Na twitteri to napísal americký prezident Donald Trump v sérii odkazov k afére okolo prekvapivého odvolania šéfa amerických vyšetrovateľov. Kremeľ očakáva, že škandál jeho vzťahy s USA nepoškodí.

Comey podľa Trumpa stratil dôveru takmer všetkých ľudí vo Washingtone, republikánov rovnako ako demokratov. „Až sa veci upokoja, poďakujú mi,“ konštatoval prezident. Demokrati vraj o Comeyim hovorili to najhoršie a žiadali, aby ho vyhodili. „A teraz sa tvári smutne!“ posťažoval sa Trump.

Za vyhadzovom šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho nebol fakt, že požadoval ďalšie zdroje na vyšetrovanie ruskej kauzy. Uviedla to hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandesová, podľa ktorej chcel prezident Donald Trump Comeyho prepustiť už od svojho novembrového zvolenia. Senátny výbor pre spravodajské služby bývalého riaditeľa FBI pozval na vypočutie pri svojom vyšetrovaní prípadu údajných ruských zásahov do volebnej kampane.

Comey vyšetroval údajné zásahy Moskvy do volieb

Zbaviť Comeyho funkcie riaditeľa FBI sa Trump podľa svetových agentúr rozhodol na základe odporúčania ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa a jeho zástupcu Roda Rosensteina. „S ministerstvom spravodlivosti sa plne zhodujú v tom, že nie ste schopný FBI efektívne riadiť,“ napísal Trump v liste adresovanom Comeymu.

Session podľa agentúry Reuters v odporúčaní Trumpovi uviedol, že na čele FBI musí byť niekto, kto sa drží pravidiel a zásad ministerstva spravodlivosti. Úrad podľa Sessionsa potrebuje „nový začiatok“.

FBI sa pod Comeyho vedením venovala okrem iného vyšetrovaniu údajných zásahov Moskvy do minuloročných prezidentských volieb v USA, z ktorých vzišiel ako víťaz práve prezident Trump. Rad politikov Demokratickej strany už vyzval, aby sa vyšetrovanie údajných ruských zásahov do hlasovania ujal nezávislý vyšetrovateľ.

Šéf demokratickej menšiny v americkom Senáte Chuck Schumer podľa svojich slov Trumpovi v telefónáte povedal, že robí „veľkú chybu“. Aj on vyzval na vymenovanie „nebojácneho, nezávislého osobitného prokurátora“, ktorý by sa po prepustení šéfa FBI zaoberal údajnými zásahmi Ruska do amerických volieb. Vytvorenie osobitnej komisie požadoval tiež republikánsky senátor John McCain. Nečakané odstránenie Comeyho z čela FBI podľa neho „len potvrdzuje potrebu takejto komisie“.

Odvolanie má súvisieť s vyšetrovaním emailov Clintonovej

Comey výrazne zasiahol do boja pred vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA, keď sa rozhodol v októbri informovať listom Kongres o obnove vyšetrovania Clintonovej v kauze používania súkromného e-mailového servera počas výkonu funkcie ministerky zahraničia. Dva dni pred novembrovými voľbami Comey oznámil, že FBI nenašla dostatok dôkazov, aby Clintonovú obvinila.

Bývalá prvá dáma pred týždňom Comeyho vystúpenie označila za jeden z dôvodov svojej porážky v zápolení s Trumpom. Comey však svoje rozhodnutie obhajoval.

Z odporúčaní Rosensteina vyplýva okrem iného to, že odvolanie Comeyho súvisí s minuloročným júlovým oznámením FBI, že Hillary Clintonová si síce počínala pri užívaní súkromného e-mailového konta krajne nedbalo, proti zákonom sa však neprehrešila.

Comeyho vymenoval do úradu v roku 2013 na desaťročné funkčné obdobie vtedajší prezident Barack Obama.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Donald Trump #James Comey