Nový juhokórejský prezident sa ujal úradu, je ochotný navštíviť KĽDR

Novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in pri svojej dnešnej inaugurácii v Soule vyhlásil, že je za určitých podmienok pripravený navštíviť Severnú Kóreu, aby rokoval o jej úsilí získať rakety s jadrovými hlavicami.

10.05.2017 07:05 , aktualizované: 11:27
Novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in Foto: ,
Novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in
debata

Liberál Mun sa ujal funkcie už dnes, iba deň po prezidentských voľbách.

Jeho mäkšie postoje k Severnej Kórei by však mohli viesť k nesúladu s Washingtonom, ktorý sa pod novým prezidentom Donaldom Trumpom snaží formulovať svoju politiku voči režimu v Pchongjangu, pripomenula agentúra AP.

Mun vo svojom inauguračnom prejave okrem iného tiež vyhlásil, že bude „úprimne rokovať“ so Spojenými štátmi, ktoré sú hlavným vojenským spojencom Soulu, a Čínou, ktorá je zasa jeho hlavným obchodným partnerom, o spornom rozmiestnení amerického protiraketového systému na juhu Kórejskej republiky.

Peking sa obáva, že prostredníctvom radarov, ktoré sú súčasťou protiraketového systému, by Washington mohol monitorovať aj čínske vojenské aktivity.

Nový prezident oznámil prvé nominácie na významné funkcie

Nový juhokórejský prezident Mun Če-in dnes oznámil prvé mená dôležitých členov svojej administratívy. Za premiéra a šéfa tajných služieb si podľa agentúry Reuters vybral dvoch liberálnych skúsených politikov podporujúcich tzv. „slnečnú“ politiku rozvoja stykov so Severnou Kóreou.

Za predsedu vlády Mun nominoval I Nak-jona, doterajšieho guvernéra provincie Čollanam-do.

Národnú bezpečnostnú službu (NIS) povedie expert na severokórejské záležitosti So Hun, ktorý pre NIS pracuje už 28 rokov. Pripravoval dva summity medzi Severnou a Južnou Kóreou v rokoch 2000 a 2007, na ktorých sa tiež zapojil do vyjednávania, informoval vo vyhlásení prezidentský palác, Modrý dom.

Šéf Munovho volebného tímu Im Čong-suk by mal na základe jeho dnešného návrhu riadiť prezidentskú kanceláriu a bývalý bezpečnostný pracovník Modrého domu bude mať na starosti prezidentovu bezpečnosť.

Všetky Munove nominácie musí ešte schváliť parlament, v ktorom však jeho strana nemá väčšinu. Na presadenie dôležitých vecí tak bude musieť uzatvárať partnerstvá s niektorými z tých, proti ktorým bojoval počas svojej cesty do prezidentskej funkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea