Odstránenie Comeyho vyvolalo v USA šok, dôvodom vraj málokto verí

Rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa odstrániť Jamesa Comeyho z vedenia Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vyvolalo na americkej politickej scéne šok a medzi demokratickými kongresmanmi a senátormi zdesenie.

10.05.2017 11:49 , aktualizované: 12:17
James Comey Foto: ,
James Comey na a archívnej snímke z 3. mája 2017.
debata (17)

Podľa stanice BBC je Trumpov krok úplným prekvapením. Nikto v Kongrese, v konzervatívnych kruhoch blízkych prezidentovi a dokonca ani v FBI nemal tušenie, čo sa chystá.

Načasovanie vyvoláva prinajmenšom veľké podozrenia, píše BBC. Šéf FBI hovoril pred týždňom v Senáte o údajnom ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb a v Kongrese sa znovu mal objaviť vo štvrtok. „Trump neustále tweetoval o nezmyselnom vyšetrovaní za peniaze daňových poplatníkov a nakoniec Comeyho sám vyhodil,“ napísala na svojom webe BBC.

Oficiálne zdôvodnenie, že Comey nezvládol vyšetrovanie škandálov s e-mailami Hillary Clintonovej, sotva niekto prijme. Pred voľbami Trump práve za toto vyšetrovanie Comeyho chválil, uvádza stanica.

Americké médiá dnes publikujú množstvo ohlasov politológov a bezpečnostných expertov, podľa ktorých Comeyho vyhadzov spochybňuje nezávislosť vyšetrovania „ruskej“ aféry. Rovnaký názor majú aj mnohí poslanci, a to demokratickí aj republikánski.

„Mám problém s načasovaním a odôvodnením Comeyho odchodu,“ povedal republikánsky senátor Richard Burr, šéf senátneho výboru pre spravodajské služby. „Jeho prepustenie ešte viac komplikuje už teraz ťažké vyšetrovanie nášho výboru,“ konštatoval. Okrem jeho výboru skúma údajný vplyv Moskvy na voľby aj právny výbor Senátu a výbor Snemovne reprezentantov pre tajné služby.

Niektorí demokrati požadujú, aby bol Comey bezodkladne predvolaný ku kongresovému vypočutiu, kde by mal vypovedať o stave vyšetrovania ruského vplyvu na voľby. Podľa demokratického poslanca Adama Schiffa odstránením Comeyho Biely dom „nehorázne zasahuje“ do vyšetrovania.

Podľa serveru Politico prezident Comeyho odchod zvažoval týždeň. Keď padlo rozhodnutie, neoznámil ho priamo šéfovi FBI, ale poslal svojho bodyguarda, aby prepúšťací list odniesol do sídla Comeyho úradu. Sám Comey v tom čase prednášal v Los Angeles a správy o svojom vyhadzove vraj najskôr označil za smiešny žart.

Trump po ohlásení verdiktu nad Comeyom sledoval v televízii ohlasy a rozčuľoval sa, že jeho rozhodnutie nikto neobhajuje, napísal server Politico. Biely dom očividne nemal žiadnu komunikačnú stratégiu. FBI odmietal vyhadzov komentovať a odkazoval novinárov na ministerstvo spravodlivosti.

„Prepustenie šéfa FBI vo stodesiatom dni po prevzatí prezidentského úradu je ďalším náhlym obratom Bieleho domu, ktorý sa už zbavil ministra spravodlivosti, bezpečnostného poradcu a teraz aj šéfa FBI, ktorého Trump donedávna chválil a posielal mu počas januárovej inaugurácie vzdušné bozky,“ uvádza Politico.

Snowden kritizuje Trumpa za odvolanie šéfa FBI

Americký „whistleblower“ Edward Snowden, ktorý je bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb, kritizuje prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho rozhodnutie odvolať Jamesa Comeyho z funkcie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Na svojej webovej stránke o tom informoval denník New York Post.

„Tento riaditeľ FBI sa ma celé roky snažil poslať do väzenia za moju politickú angažovanosť. Ak ja môžem vystúpiť proti jeho odvolaniu, môžete aj vy,“ vyzval Snowden prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter, pričom Trumpovo konanie označil za „politické zasahovanie do činnosti FBI“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #James Comey