Babiš: Môžete ma aj zabiť, ale z politiky neodídem

Hlasovaním o viacerých návrhoch uznesení sa v Prahe skončila mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorá sa zaoberala nahrávkami, zachytávajúcimi českého vicepremiéra a ministra financií ČR Andreja Babiša na stretnutiach s medzičasom prepusteným novinárom denníka MF DNES Marekom Přibilom.

10.05.2017 13:40 , aktualizované: 21:55
Andrej Babiš, Babiš, Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš čelí škandálu s kompromitujúcimi nahrávkami.
debata (10)

Poslanci na návrh Občianskej demokratickej strany (ODS) schválili uznesenie, v ktorom snemovňa konštatuje, že Babiš vo svojich verejných vystúpeniach opakovane klamal a zneužíval svoje médiá na kompromitáciu politických súperov.

Naopak, prítomní zákonodarcovia odmietli návrh uznesenia Matěja Fichtnera (ANO), podľa ktorého okrem iného zlyhal premiér Bohuslav Sobotka pri výkonu funkcie, destabilizoval krajinu a svojím konaním vyvolal vládnu a ústavnú krízu, v dôsledku čoho ho snemovňa mala vyzvať, aby sa ihneď vzdal funkcie.

Poslanci však schválili ďalší návrh z dielne ODS s úpravou lídra TOP 09 Miroslava Kalouska, v ktorom snemovňa vyzýva prezidenta ČR Miloša Zemana, aby pri výkone svojej funkcie dôsledne a bez zbytočného odkladu dodržiaval Ústavu ČR.

Snemovňa odmietla vyzvať premiéra Bohuslava Sobotku na demisiu vlády a prezidenta Miloša Zemana, aby ju prijal. Za tento návrh z dielne hnutia Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru hlasovalo iba deväť zo 119 zákonodarcov.

Rovnaký subjekt nepochodil ani s návrhom, aby snemovňa pozvala prezidenta ČR Miloša Zemana so zámerom objasnenia svojich postojov k ústavnému riešeniu súčasnej vládnej krízy. Tento návrh získal podporu 36 poslancov i z radov ODS a TOP 09.

Väčšinou 77 hlasov poslanci na návrh českomoravských komunistov z KSČM konštatovali, že sa vládna kríza dnešnou parlamentnou diskusiou o Andrejovi Babišovi nevyriešila, ale prehĺbila. Snemovňa preto vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby na nasledujúcej schôdzi informoval poslancov o ďalšom postupe riešenia vládnej krízy.

Babiš vyhlásil, že súčasné dianie je len „ďalší pokus o popravu Babiša v priamom prenose tradičnými politickými stranami“. „Je to ďalšia megakampaň proti mne. Neexistuje žiadny dôvod, pre ktorý by som musel rezignovať. Nie som ako vy, povedzte mi, čo som povedal nedemokratické. Moja politická kariéra je čistá. Môžete ma aj zabiť, ale z politiky neodídem,“ vyhlásil v snemovni. O aktuálnom dianí v Česku informuje portál ČT24.

Zemanovou ústavnou povinnosťou je odvolať Babiša, tvrdí ústavná komisia

Ústavná komisia Senátu Parlamentu ČR v Prahe jednohlasne konštatovala, že ústavnou povinnosťou prezidenta Miloša Zemana je neodkladne a bezpodmienečne odvolať predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z funkcie ministra financií ČR, ako to navrhol premiér Bohuslav Sobotka.

Členovia grémia súčasne podporili prípadný zámer predsedu vlády podať v rovnakej veci kompetenčnú žalobu na Ústavný súd ČR, informovali české médiá.

Aj keď kritici prezidenta z radov senátorov zatiaľ zrejme počkajú na ďalší vnútropolitický vývoj v krajine, z uznesenia komisie vyplýva, že Senát využije v prípade potreby všetky možnosti na ochranu ústavného poriadku.

ANO koaličnú zmluvu neporušilo, ale premiér Sobotka

Ešte pred začiatkom mimoriadneho zasadania snemovne hnutie ANO na koaličných rozhovoroch vyzvalo ČSSD, nech vypovie koaličnú zmluvu. Sociálni demokrati to odmietli, povedal vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podpredseda hnutia ANO a minister životného prostredia Richard Brabec pred koaličným rokovaním povedal, že vláda by mala pokračovať na súčasnej báze. „Avšak mali by sme si povedať, čo teraz,“ uviedol. Je presvedčený, že premiér porušil koaličnú zmluvu, keď nezískal pre odvolanie Babiša podporu jeho hnutia. Podľa ANO by tak mal Sobotka koaličnú zmluvu vypovedať a rokovať o novej.

"Nám sa nepáči, že si premiér môže robiť čo chce, pokojne môže zajtra odvolať ďalšieho ministra. Preto chceme upraviť koaličnú zmluvu. My sme ju neporušili, to bol premiér, "povedal po rokovaní predseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Hoci minister financií Andrej Babiš vylúčil svoju rezignáciu, zástupcovia hnutia ANO pripustili, že by Babiša mohla nahradiť jeho námestníčka Alena Schillerová. ľudovci pre krízu vyzvali prezidenta Zemana, aby odložil cestu do Číny, ten to však odmietol.

Zeman vo štvrtok odlieta na plánovanú návštevu Číny. To sa však nepáči ľudovcom, ktorí ho vyzvali, aby cestu odložil. Hrad to však odmietol. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček to označil ako politické „pletichaření“.

V Číne sa má Zeman stretnúť okrem iného aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Spolu s ním letí aj trojica ministrov a početná podnikateľská delegácia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Bohuslav Sobotka #česká vládna kríza