Navaľnyj nezruší protivládne pochody naplánované na 12. júna

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o posilnení bezpečnosti pred Pohárom konfederácií FIFA, ktorý sa v Rusku bude konať v júni a júli tohto roku.

10.05.2017 15:12
debata (13)

Výnos sa vzťahuje aj na budúcoročné majstrovstvá sveta vo futbale, ktorých usporiadateľom bude tiež Rusko. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu stránku Kremľa.

Ako upozornila AP, zosilnené bezpečnostné opatrenia znamenajú, že vo všetkých dejiskách konania športových súťaží budú zakázané protestné pochody a zhromaždenia, ak ich úrady a polícia oficiálne nepovolia.

Podľa AP ide o veľký zásah do plánov opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý chcel, aby sa 12. júna po celom Rusku konali protivládne zhromaždenia – podobné tým, aké vo viacerých ruských mestách zvolal v marci.

Navaľnyj však dnes prostredníctvom Twitteru oznámil, že júnové protesty sa uskutočnia.

„Základné ústavné práva ruských občanov nemôžu byť zrušené alebo obmedzené prezidentským výnosom,“ napísal. „Žiadny osobitný postup schvaľovania pochodov stanovený Putinom nebude stáť v ceste protikorupčným zhromaždeniam (naplánovaným na) 12. júna,“ spresnil Navaľnyj.

Jeden z vodcov ruskej opozície je momentálne v Španielsku, kde mu v Barcelone operovali pravé oko poškodené pri aprílovom útoku v Moskve.

Navaľnému 4. mája po piatich rokoch vrátili cestovný pas. Mohol tak odcestovať do zahraničia a podrobiť sa liečbe zraku poškodeného pri útoku. Ako informoval, vyšetrenie ukázalo, že jeho pravé oko má schopnosť vidieť obmedzenú na 15 percent.

Ako informovala agentúra TASS, Pohár konfederácií sa bude hrať na štyroch štadiónoch: v Kazani, Soči, Petrohrade a Moskve. dejiskom futbalových majstrovstiev bude 11 ruských miest.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj