Po Lavrovovi prijali v Bielom dome aj jeho ukrajinského kolegu Klimkina

Americký prezident Donald Trump prijal v noci nadnes (SELČ) v Bielom dome ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina.

11.05.2017 09:10
debata (27)

Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke ukrajinského veľvyslanectva v USA sa uvádza, že predmetom rokovania bola ďalšia podpora Kyjeva Washingtonom, píše agentúra Reuters.

Klimkin počas návštevy vo Washingtone rokoval aj s viceprezidentom Michaelom Penceom, ktorý počas diskusie zdôraznil, že minské dohody týkajúce sa riešenia situácie na východe Ukrajiny zostávajú „najreálnejším spôsobom, ako na Ukrajine dospieť k mieru“. Viceprezident USA okrem toho podporil suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a potvrdil želanie svojej krajiny spolupracovať s Ukrajinou pri hľadaní diplomatického riešenia konfliktu v Donbase.

Predstavitelia amerického vedenia v stredu vo Washingtone prijali aj ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Prezident Trump s ním okrem iných tém hovoril aj o situácii na Ukrajine, pričom zdôraznil zodpovednosť Ruska za realizáciu mierovej dohody. Trump súčasne podľa vyhlásenia Bieleho domu zdôraznil svoje želanie zlepšiť vzťahy USA s Ruskom.

Postup Ruska, ktoré v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov, patriaci dovtedy Ukrajine, ako aj pretrvávajúca podpora proruských separatistov na východe Ukrajiny vyvolal svojho času ostré odsúdenie v Európe i USA. Politika Ruska voči Ukrajine mala za následok rozhodnutie západných krajín uvaliť na Rusko sankcie a obmedziť vzťahy s ním.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavlo Klimkin #Donald Trump