Sobotka trvá na odstúpení Babiša, iné možnosti nepripúšťa

Situáciu v českej vládnej koalícii možno po stredajšom dvojhodinovom rokovaní v Liberci označiť slovom "vojna". Hoci v stredu si ani jedna z vládnych strán nechcela vziať na svedomie odstúpenie od koaličnej zmluvy, spolupráca medzi nimi je vážne narušená.

11.05.2017 11:44 , aktualizované: 18:03
sobotka Foto: ,
Premiér Bohuslav Sobotka sa spolu s ľudovcami pripravuje aj na krízové riešenie, menšinovú vládu bez ANO.
debata (4)

Medzi poprednými predstaviteľmi KDU-ČSL a ČSSD sa už šíri názor, že najlepšie by bolo, keby strana ANO vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša úplne odišla z vlády.

„Najlepšie by bolo, keby sa uvoľnili rezorty ministerstva financií a spravodlivosti, aby tam nesedelo ANO. Aby bolo jasné, že tam nie je nikto, kto môže ovplyvňovať vyšetrovanie finančnej správy a úniku informácií od polície,“ povedal pre denník Právo zdroj blízky vedeniu KDU-ČSL.

K tejto myšlienke priviedla ľudovcov predovšetkým „zúrivá snaha“ šéfa ANO Babiša v žiadnom prípade nepustiť svoj rezort financií inej politickej strane.

Zeman sa obráti na ústavný súd

Český prezident Miloš Zeman sa obráti na ústavný súd so žiadosťou o výklad, či je hlava štátu povinná odvolať ministra za akýchkoľvek okolností, ak o to požiada predseda vlády. Najvyšší český predstaviteľ to uviedol na tlačovej konferencii na záver návštevy Libereckého kraja s tým, že verdikt Ústavného súdu ČR je pripravený rešpektovať.

Podľa Zemana sa právne názory na jeho postup v prípade navrhovaného odvolania vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša líšia. Hlava štátu si preto chce počkať na výklad členov ústavného súdu. Navyše prezident podčiarkol, že ministra z čela tak dôležitého rezortu, akým sú financie, nemožno odvolať bez toho, aby bol známy jeho nástupca.

Miloš Zeman poprel úvahy o jeho mocenskom pakte s Andrejom Babišom tvrdiac, že najmenej dvakrát s ním nesúhlasil a preto o žiadnom pakte nemôže byť ani reči. „Mocenské pakty sa opierajú o trvalú názorovú zhodu,“ zdôraznil a dodal, že preto neuzavrel takéto spojenectvo ani s vicepremiérom, ani s premiérom Bohuslavom Sobotkom.

Za „patologickú spodinu českej spoločnosti“ označil prezident demonštrantov, ktorí v stredu vyšli do ulíc, aby dali vo viacerých mestách ČR najavo svoj nesúhlas so škandálmi okolo Andreja Babiša i so Zemanovým prístupom k riešeniu vládnej krízy. Súčasne sa odmietol s nimi stretnúť.

Všetko závisí od Zemana

Sociálni demokrati a ľudovci by tak mohli dovládnuť ako menšinový kabinet, keďže voľby do poslaneckej snemovne budú už 20. a 21. októbra. Všetko však stojí a padá na postoji prezidenta Miloša Zemana, ktorý nechce vyhovieť návrhu premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a odvolať ministra financií Babiša. Takže sa nepredpokladá, že by bol ochotný odvolať i ostatných ministrov ANO, povedal zdroj denníka Právo.

Medzi sociálnymi demokratmi sa dokonca ozývajú hlasy, ktoré žiadajú krízu vyriešiť definitívne. Minister pre ľudské práva Jan Chvojka (ČSSD) uviedol, že on osobne je za skoré rozpustenie snemovne a čo najrýchlejšie predčasné voľby, ideálne do konca júna.

Za čo najrýchlejšie voľby sa už v predchádzajúcich dňoch vyjadrili aj komunisti, ODS a TOP 09, ale proti tomu sú vládni ľudovci. Sobotka však vyzval ANO, aby písomne oznámilo meno prípadného Babišovho nástupcu.

Podľa prvého podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka by ním mala byť námestníčka na ministerstve financií Alena Schillerová, ktorá ako odborníčka 30 rokov pracuje vo finančnej správe, dodali Novinky.cz. Sobotka má práve podmienku, že nástupcom musí byť odborník bez väzieb na koncern Agrofert, spájaný s Babišom.

Podľa informácií Práva sa o funkciu prvého vicepremiéra bude namiesto Babiša uchádzať minister životného prostredia a podpredseda ANO Richard Brabec.

Sobotka trvá na odvolaní Babiša, iné scenára odmieta

„Pán prezident by nemal vymýšľať scenáre, ale konať podľa Ústavy, odvolať ministra financií, zaťaženého škandálmi a klamstvami, z vlády. Návrh má od piatku,“ odmietol Zemanove alternatívne nápady predsedu vlády na twitteri.

Rovnaké slová vyslovil aj pred novinármi v Luxemburgu, kde je momentálne na pracovnej ceste.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KDU-ČSL