Severná Kórea bude požadovať vydanie podozrivých z plánovania atentátu na Kima

Severná Kórea bude požadovať vydanie každej osoby, ktorá sa podieľala na údajnom pláne zahraničných tajných služieb zavraždiť tamojšieho vodcu Kim Čong-una biochemickou látkou.

11.05.2017 15:04
debata (1)

Vyhlásil to dnes námestník severokórejského ministra zahraničných vecí Han Song-rjol.

Na stretnutí so zahraničnými diplomatmi v Pchjongjangu tento predstaviteľ obvinil spravodajské agentúry USA a Južnej Kórey, že podplácali a nútili istého Severokórejčana, aby sa zapojil do vražedného sprisahania, ktoré bolo podľa severokórejského ministerstva štátnej bezpečnosti zmarené minulý mesiac. Štátne médiá v Severnej Kórei začali o tejto záležitosti informovať až minulý týždeň.

Ministerstvo štátnej bezpečnosti vyhlásilo, že „vystopuje“ každého, kto sa podieľal na uvedenom pláne, ktorý označilo za prípad „štátom podporovaného terorizmu“. Severná Kórea zatiaľ v tejto súvislosti nemenovala žiadneho podozrivého cudzinca alebo Severokórejčana nachádzajúceho sa v zahraničí. Spomenula však obyvateľa Pchjongjangu, identifikovaného bežným priezviskom Kim, ktorý údajne pôsobil istý čas na ruskom Ďalekom východe.

Podľa štátnych médií tento muž pracoval v drevospracujúcom priemysle v ruskom Chabarovsku. Tam ho údajne oslovili zahraniční agenti, ktorí ho podplatili a prehovorili na spoluprácu.

„V súlade s naším právom využije Ústredná verejná prokuratúra Kórejskej ľudovodemokratickej republiky všetky dostupné metódy, aby požadovala vydanie zapojených zločincov a mohli tak byť potrestaní organizátori, sprisahanci a nasledovatelia tohto (plánu) hrozného štátom podporovaného terorizmu,“ povedal dnes námestník ministra zahraničných vecí. Pchjongjang tvrdí, že do Severnej Kórey vstúpili s uvedeným zámerom teroristické skupiny podporované americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA), ako i tajnou službou Južnej Kórey. Podľa ministerstva štátnej bezpečnosti boli títo teroristi „nemilosrdne zničení“.

Pri plánovanom atentáte na severokórejského vodcu chceli údajne použiť „biochemické látky vrátane rádioaktívnych látok a jedovatých nanočastíc“. K tomuto útoku malo dôjsť počas verejného vystúpenia, pôsobenie jedu by však bolo postupné a jeho následky by sa ukázali až po niekoľkých mesiacoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un