Intelektuál Lévy čelil tortovému útoku. Obviňujú ho z podpory bombardovania Juhoslávie

Ľavicoví radikáli hodili v Belehrade tortu do tváre francúzskeho ľavicového intelektuála Bernarda-Henriho Lévyho, ktorého obviňujú z podpory bombardovania Srbska Severoatlantickou alianciou v roku 1999. Lévy sa v srbskej metropole zúčastnil na kultúrnom podujatí a na útok zareagoval iba slovne, informovala agentúra APA.

11.05.2017 15:23
debata (121)

V minulosti sa stal terčom podobných inzultácií už niekoľkokrát. Incident sa odohral v stredu večer pri predstavení Lévyho dokumentárneho filmu Pešmerga, ktorý pojednáva o bojoch Kurdov proti teroristickej organizácii Islamský štát. Akciu narušili traja členovia srbskej komunistickej organizácie, ktorí pri svojom kontroverznom proteste kričali na filozofa „vrah, odíď z Belehradu“. Podľa agentúry APA okrem hodenia torty rozvinuli plagát s kosákom a kladivom a nápisom „Bernard Lévy obhajuje imperialistické vraždy“.

Známy spisovateľ aktivistom francúzsky odpovedal: „Nech žije demokracia v Belehrade“. Neskôr štátnej televízii povedal, že tí, ktorí ho inzultovali, nie sú „antiimperialisti“, ale „fašisti“.

Útočníci Lévyho obviňujú, že v 90. rokoch minulého storočia podporil nálety NATO na vtedajší juhoslovanský režim prezidenta Slobodana Miloševiča. Podľa APA francúzsko-židovský autor Miloševičov režim ostro kritizoval rovnako ako obliehanie Sarajeva bosnianskymi Srbmi v rokoch 1992 až 1995.

Lévy je ústrednou postavou kritikov marxizmu

Lévy je vedúcou postavou skupiny Noví filozofi, ktorá sa zameriava na kritiku marxizmu a totalitarizmu. Vydáva časopis Règle du jeu (Pravidlá hry) a dlhodobo sa verejne angažuje. Aktívne napríklad podporoval povstalcov proti líbyjskému diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu.

Zastáva sa aj poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polanského, ktorý utiekol z USA zo strachu pred (ďalším) trestom za sex s neplnoletou. Lévy tiež kritizoval údajne barbarské zaobchádzanie americkej justície s niekdajším šéfom Medzinárodného menového fondu Dominiquom Strauss-Kahnom, ktorého v roku 2011 zadržali v New Yorku pre podozrenie zo sexuálneho napadnutia chyžnej.

Vďaka svojej rodine patrí Lévy medzi francúzskych milionárov. Obeťou tortového útoku sa v minulosti stal už najmenej sedemkrát. S týmto druhom protestu prišiel Belgičan Noël Godin, ktorý takto inzultoval okrem Lévyho aj niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Belehrad #bombardovanie #Bernard-Henri Lévy