Stoltenberg: NATO sa priamo do bojových operácií v Iraku a Sýrii nezapojí

Severoatlantická aliancia (NATO) sa priamo nezúčastní na bojových operáciách proti džihádistom z Islamského štátu (IS), vyhlásil v Berlíne generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

11.05.2017 18:17
NATO, Rusko, Jens Stoltenberg Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (26)

Po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v rámci príprav summitu NATO, ktorý sa koncom mája uskutoční v Bruseli, Stoltenberg zdôraznil, že aj keď by NATO vstúpilo do medzinárodnej koalície pod vedením USA, jeho úloha sa nezmení a aj naďalej bude poskytovať podporu bojovým útvarom a zabezpečovať výcvik ich príslušníkov, nezúčastní sa však priamo na bojových operáciách v Iraku a v Sýrii.

Dialóg o tom, či je potrebné, aby sa NATO stalo súčasťou medzinárodnej koalície, pokračuje a je možné, že stanovisko o úlohe aliancie vzíde z rokovania účastníkov summitu 25. mája, pripustila Merkelová.

Ak by sa aj v Bruseli zrodilo rozhodnutie o prípadnej účasti síl aliancie na bojových operáciách, Nemecko nerozšíri svoju účasť v regióne, zdôraznila Merkelová. Podľa jej slov terorizmus znamená pre Európu permanentnú hrozbu a jej krajina pokračuje v boji proti extrémistom.

Situácia v tejto oblasti sa mení prakticky denne a v susedstve Nemecka sa pravidelne objavujú hrozby teroristického charakteru, dodala. Berlín sa naďalej domnieva, že treba pomáhať hlavne v miestach zrodu radikálnych ideí, napríklad pri výcviku tamojších bezpečnostných zložiek. Tento názor chce Nemecko podľa kancelárky dokumentovať i činmi.

Stoltenberg pripomenul v Berlíne aj druhú významnú tému májového summitu NATO, a to vývoj výdavkov na obranu členských štátov aliancie. Rozdelenie finančnej záťaže znamená podľa neho aj prínos vo zvýšení efektívnosti aliancie, plnení jej poslania.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Angela Merkelová