Babiš počíta s odvolaním, jeho nástupkyňou by mala byť Alena Schillerová

Český minister financií Andrej Babiš počíta s tým, že vládna kríza bude ukončená tým, že ho prezident ČR Miloš Zeman odvolá a nahradí ho jeho námestníčka Alena Schillerová.

12.05.2017 13:56
CZECH-GOVERNMENT/ Foto: ,
Český vicepremiér Andrej Babiš počíta s jeho odvolaním.
debata

„Ja budem odvolaný na návrh pána premiéra podľa ústavy aj pri porušení koaličnej zmluvy,“ povedal Babiš pre webový spravodajský portál iDNES.cz.

„Nechcem byť jablkom sváru medzi pánom prezidentom a pánom premiérom. Najlepšie riešenie je, aby pán premiér akceptoval nášho nominanta,“ uviedol Babiš. To je podľa neho cesta k odblokovaniu celej situácie. „Chcem, aby táto vláda bola funkčná ďalej,“ tvrdí Babiš.

„Ja som mu poslal nomináciu profesionálneho úradníka, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany,“ obhajuje Babiš návrh svojej strany ANO, aby sa ministerkou namiesto neho stala Schillerová. Zdôvodnil to potrebou kontinuity a prípravy štátneho rozpočtu na budúci rok.

„Keď to bude akceptovať, predpokladám, že to odnesie na Hrad pánovi prezidentovi. Pán prezident si zavolá nášho nominanta a kríza sa môže vyriešiť veľmi rýchlo,“ uviedol pre iDNES.cz Babiš.

Na otázku, či povie prezidentovi, ktorý je teraz v Číne, aby návrh Sobotku akceptoval a odvolal ho, Babiš odvetil, že najskôr musí byť dohoda koalície. „Keď je takáto politická situácia a pán premiér si ma nepraje vo vláde, tak je to jediné riešenie,“ vyhlásil Babiš. Ministra financií a šéfa ANO teraz čaká schôdzka s premiérom Sobotkom medzi štyrmi očami.
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Alena Schillerová