Bulharsko dokončuje na hraniciach s Tureckom plot

Z tamojšej 259 kilometrov dlhej vonkajšej hranice EÚ ostáva dobudovať posledných 21 kilometrov.

12.05.2017 16:07
debata (4)

Súčasťou tejto bariéry, ktorá má zabrániť ilegálnemu prenikaniu migrantov na bulharské územie pri ceste ďalej do Európskej únie, je aj systém prístupových ciest. Ten je podľa ministra vnútra Valentina Radeva potrebné ešte dorobiť pozdĺž 30 kilometrového úseku už stojaceho plotu.

EÚ pridelila Bulharsku na ochranu jeho časti vonkajšej hranice EÚ príspevok 160 miliónov eur. Radev poznamenal, že niektoré verejné obstarávania pri budovaní plotu sa oneskorili, avšak vyjadril presvedčenie, že hranica bude „spoľahlivo chránená pred migračným tlakom“. Ten sa, ako minister dodal, v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil na desatinu.

V Bulharsku, ktoré je považované za najchudobnejšiu krajinu EÚ, prebýva podľa oficiálnych údajov 4 500 migrantov v prijímacích centrách, v ktorých je pritom 40 percent miest neobsadených. Bulharsko sa po uzavretí takzvanej balkánskej migračnej trasy začiatkom minulého roka stalo pre utečencov jednou z vedľajších trás na ceste za lepším životom v bohatších západoeurópskych krajinách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #Európska únia #plot #Turecko #Bulharsko #utečenci #hranica