Ukrajina ponúka EÚ nový asociačný formát

Kyjev navrhol Európskej únii vytvoriť nový formát vzťahov s Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom, oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin.

12.05.2017 16:49
debata (20)

Šéf diplomacie poznamenal, že čoskoro nadobudne platnosť dohoda s EÚ o bezvízovom styku pre Ukrajincov, a vyjadril nádej, že v najbližších dňoch ratifikuje asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou aj Holandsko.

„Aký je potom ďalší zmysel spolupráce v rámci Východného partnerstva, našej bilaterálnej spolupráce s Európskou úniou? Domnievam sa, že Ukrajina, ale aj naši priatelia a partneri, ktorými sú Gruzínsko a Moldavsko, si zaslúžia iný formát spolupráce, ktorý možno nazvať posilnenou asociáciou,“ povedal Klimkin na ministerskom brífingu.

Rozšíri sa Východné partnerstvo?

Poznamenal, že dialóg s EÚ o novom formáte už prebieha. Diskutoval o tom s ministrami zahraničných vecí EÚ a „posilnená asociácia“ má podľa neho „všeobecnú podporu“.

Podľa agentúry UNIAN Klimkin nešpecifikoval, aký by bol štatút „posilnenej asociácie“, teda či pôjde o rozšírenie Východného partnerstva a či nový formát predpokladá vypracovanie novej dohody medzi Ukrajinou a EÚ.

Rada Európskej únie odobrila zrušenie vízovej povinnosti pre Ukrajinu 11. mája. V súlade s procedúrou bude liberalizácia vízového režimu pre Ukrajinu definitívne potvrdená 17. mája v Štrasburgu.

Čo sa týka asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou – podpísanej v marci 2014 -, Holandsko je posledným členským štátom EÚ, ktorý dokument dosiaľ plne neratifikoval. Dolná komora holandského parlamentu ratifikovala dohodu 23. februára, musí ju však ešte ratifikovať Senát – horná komora.

V referende dohodu odmietli

Minulý rok v apríli sa v Holandsku uskutočnilo občanmi iniciované referendum, v ktorom sa proti ratifikácii asociačnej dohody vyslovilo 61 percent zúčastnených.

Hoci výsledky tohto plebiscitu mali iba konzultatívny charakter, holandská vláda sa rozhodla vyjednať s ďalšími 27 členskými štátmi Únie právne záväzný dodatok k asociačnej dohode. Tento dodatok, ktorý však nemení znenie samotnej dohody, bol prijatý na summite EÚ v decembri 2016.

Dodatkom bolo okrem iného stanovené, že dohoda medzi Kyjevom a Bruselom neposkytne Ukrajine právo na členstvo v EÚ, ani jej nezaručí vojenskú podporu zo strany tohto európskeho bloku. Východ Ukrajiny sužuje už niekoľko rokov konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Gruzínsko #Moldavsko #asociačná dohoda s EÚ #Ukrajina #Pavlo Klimkin