Putin chce pomôcť pri riešení severokórejskej krízy

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril pripravenosť zohrať "konštruktívnu úlohu" pri riešení krízy okolo jadrového programu Severnej Kórey.

12.05.2017 17:18
debata (33)

Uviedol to v telefonickom rozhovore s novým juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorý Putinovu iniciatívu privítal.

„Dúfame, že Rusko zohrá konštruktívnu úlohu v snahách o zastavenie jadrových provokácií Severnej Kórey a o odstránenie nukleárnych zbraní (z Kórejského polostrova),“ uvádza sa vo vyhlásení juhokórejského prezidentského paláca.

Ruský prezident plánuje výrazne prispieť pri... Foto: SITA/AP, Alexei Nikolsky
putin, rusko Ruský prezident plánuje výrazne prispieť pri riešení krízy okolo jadrového programu Severnej Kórey.

Podľa Mun Če-ina by Rusko a Južná Kórea mali posilniť vzájomnú strategickú komunikáciu v záujme urovnania sporov okolo Severnej Kórey. Mun chce podľa vlastných slov čoskoro vyslať do Ruska svojho osobitného vyslanca.

Putin a Mun Če-in hovorili aj o možnej spolupráci pri ekonomickom rozvoji východnej Ázie vrátane plánov na predĺženie plynovodu zo Sibíri do Južnej Kórei. Obaja lídri sa tiež vzájomne pozvali na návštevy svojich krajín a uviedli, že sa tešia na prvé spoločné stretnutie na júlovom summite G20 v Nemecku.

O problematike Severnej Kórey dnes Mun Če-in telefonicky hovoril aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré taktiež prisľúbili, že sa budú angažovať v snahách o vyriešenie tejto otázky.

Liberál Mun sa ujal funkcie 10. mája, iba deň po prezidentských voľbách. K Severnej Kórei zaujíma zmierlivejší postoj než jeho konzervatívna predchodkyňa Pak Kun-hje, čo znepokojuje Washington. Mun sa mieni usilovať o čo najrýchlejšie nadviazanie bilaterálnych rozhovorov medzi Pchjongjangom a Soulom a o obnovenie medzinárodných rokovaní o jadrovom programe KĽDR.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #Severná Kórea #Vladimir Putin #jadrový program