Taliansky najvyšší súd potvrdil 16-ročný trest pre kapitána Costa Concordie

Po vynesení verdiktu súdu už nič nebráni tomu, aby 56-ročný Francesco Schettino nastúpil do výkonu vymeraného väzenského trestu

12.05.2017 20:55
debata (1)

Sudcovia potvrdili pôvodný verdikt z februára 2015, keď prvostupňový súd bývalého kapitána uznal za vinného vo veci neúmyselného zabitia, spôsobenia zranení, predčasného opustenia lode a ďalších závažných trestných činov. Vlani v máji dospel k tomu istému záveru aj odvolací súd.

Schettino čakal na oznámenie verdiktu na tajnom mieste neďaleko rímskej väznice Rebibbia. Svoj byt v juhotalianskom mestečku Meta di Sorrento opustil, aby sa vyhol kontaktu s novinármi.

Kapitánov právnik Donato Laino podľa agentúry APA povedal, že Schettino, s ktorým sa telefonicky spojil, bude rozsudok rešpektovať. Zároveň avizoval, že verdikt preskúma a nevylúčil, že by sa mohol obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Hoci Schettino urobil chyby, nie je podľa Laina zodpovedný za všetko, z čoho je obviňovaný.

Costa Concordia so 4252 osobami na palube sa pod Schettinovým velením odklonila 13. januára 2012 zo svojej plánovanej trasy a pri talianskom ostrove Giglio narazila na skaliská. Následne sa čiastočne potopila, pričom zahynulo 32 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #Costa Concordia #francesco schettino #lodné nešťastie