Emmanuel Macron má tím do parlamentnej volebnej arény

Pilotka stíhačky, preslávený matematik, sudca, ktorý riešil korupčné škandály, ale aj bývalá hviezda býčích zápasov. Budúci francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa v nedeľu ujme úradu, pritiahol na kandidátku svojej strany do parlamentných volieb viaceré známe tváre.

13.05.2017 11:00
debata (12)

Voľby sú už o mesiac a politický nováčik Macron, ak chce presadiť plánované reformy, potrebuje získať parlametnú väčšinu. Macronovo politické hnutie Vpred!, ktoré sa nechce vymedzovať ani ako pravica, ani ako ľavica, však existuje len rok. Do volieb 577-členného parlamentu predstavilo zatiaľ 428 kandidátov.

Vo volebnej aréne stojí proti krajnej pravici... Foto: Profimedia
Marie Saraová Vo volebnej aréne stojí proti krajnej pravici na Macronovej strane bývalá hviezda býčích zápasov Marie Saraová.

Bojovať sa nebude len o parlamentnú väčšinu, ale aj o obvody, kde má nateraz navrch krajne pravicový Národný front. V regióne Gard, kde pred piatimi rokmi uspel kandidát krajnej pravice Gilbert Collard, sa proti nemu postaví niekdajšia hviezda býčích zápasov Marie Saraová.

Známa 52-ročná chovateľka býkov žije v tomto regióne a kandidatúru jej údajne navrhol Macron. Chvíľu váhala, ale napokon sa rozhodla, že do volebnej arény „proti Národnému frontu a tmárstvu“ predsa len vstúpi. „Viem, kto je Gilbert Collard a kandidujem aj preto, aby nebol znovuzvolený,“ povedala pre agentúru AFP Saraová, exmanželka tenisovej hviezdy Henriho Leconta.

Ďalšou hviezdou na zozname Macronovho hnutia je 43-ročný matematik Cédric Villani, preslávený nielen vo Francúzsku. Pred siedmimi rokmi získal Fieldsovu medailu, ktorá je považovaná akoby za Nobelovu cenu za matematiku. Villani už pred prezidentskými voľbami spolu s viacerými vedcami podporil Macrona. „Na takéto hnutie som už roky čakal,“ povedal pre AFP Villani, známy aj svojim dandyovským výzorom a vždy s brošňou s motívom pavúka.

Macron chce do parlamentu pritiahuť viacerých politických nováčikov. Viac ako polovica z kandidátov doteraz nezastávala nijakú volenú funkciu. Je medzi nimi pilotka stíhačky Marion Buchetová, ktorá bola nasadená aj v Sýrii a študuje právo. K Macronovmu hnutiu sa už predtým pridal aj bývalý šéf elitnej protiteroristickej policajnej jednotky.

Výber kandidátov do parlamentných volieb nebol zjavne jednoduchý. Macronova strana dostala tisíce prihlášok, vybrali 428 ľudí – polovicu tvoria ženy. Priemerný vek kandidátov je 46 rokov, výrazne menej ako terajší priemerný vek poslancov.

Macronov tím do volebnej arény nie je ešte kompletný – hnutie by malo navrhnúť ešte 148 kandidátov. Tento priestor zostal otvorený aj pre snahu pritiahnuť zástupcov umierneného krídla pravicových Republikánov. Nateraz je medzi navrhnutými kandidátmi veľmi málo bývalých predstaviteľov pravice, spomedzi terajších poslancov prevažujú na kandidátke Macronovej strany odídenci od socialistov.

Na kandidátku sa však nedostal socialistický expremiér Manuel Valls, ktorý otvorene podporil Macrona a jeho budúcu vládu. Vo volebnom obvode, kde má kandidovať Valls, mu však Macronovo hnutie nepostavilo protikandidáta.

Zo zoznamu bol rozčarovaný vplyvný šéf centristov François Bayrou, ktorý sa vzdal vlastných prezidentských ambícií a podporil Macrona. Podľa jeho slov sa s Macronom dohodol na väčšom počte kandidátov centristov, ako je na zozname.

O novom francúzskom prezidentovi čítajte v prílohe denníka Pravda Víkend.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #parlamentné voľby #Emmanuel Macron