Prominentná kosovská novinárka sa stala terčom útoku

Novinárka Arbana Xharraová je od tohto týždňa členkou najväčšej kosovskej politickej strany PDK.

13.05.2017 15:45
debata (5)

Xharraová sa v sobotu na parkovisku blízko jej bydliska stala terčom násilného útoku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Než sa Arban Xharraová pridala k Demokratickej strane Kosova (PDK) pracovala ako šéfredaktorka denníka Zeri. Preslávila sa článkami, ktoré PDK a ďalšie kosovské strany obviňovali z nepotizmu a korupcie. Zdroje v PDK tvrdí, že Xharraová plánuje kandidovať v parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať budúci mesiac.

Po svojom vstupe do strany povedala, že chce byť kritickým hlasom vychádzajúcim z PDK, za čo sa jej dostalo negatívnych reakcií od niektorých kolegov a stúpencov opozície.

Kosovská polícia oznámila, že Xharraová bola prevezená do nemocnice a je v stabilizovanom stave, bližšie informácie však polícia neuviedla. V súvislosti s incidentom zatiaľ nikto zatknutý nebol.

Xharraová v roku 2015 získala od amerického ministerstva zahraničia cenu za odvahu za články o korupcii a náboženskom extrémizme, v ktorých vymenovala ľudí, ktorí verbovali kosovských mladistvých do vojen v Sýrii a Iraku.

Kosovský prezident Hashim Thaçi vo štvrtok oznámil, že sa 11. júna budú konať predčasné parlamentné voľby. Stalo sa tak potom, čo parlament v stredu vyslovil nedôveru vláde.

Politické násilie v Kosove, ktorého nezávislosť od Srbska doteraz uznalo 114 krajín, nie je časté.

Vedenia politických strán v krajine útok na Xharraovú odsúdili.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #novinárka #Kosovo #politická scéna #Hashim Thaci #Arban Xharraová #PDK