Trump odkázal Comeymu, aby dúfal, že z ich rozhovorov neexistujú nahrávky

Americký prezident na twitteri uviedol, že bývalý riaditeľ FBI James Comey, ktorého odvolal Trump v utorok, by sa mal zamyslieť nad tým, či začne zverejňovať citlivé informácie médiám.

13.05.2017 16:29
debata (14)

Podľa britského denníka The Guardian prezidentov tweet naznačuje, že Biely dom si pri vzájomných stretnutiach tajne vytváral záznamy.

Trump s narážkou na twitteri prišiel po tom, čo denník The New York Times napísal, že prezident pri súkromnej večeri krátko po prevzatí moci žiadal od Comeyho vernosť. Tento týždeň v utorok Trump prekvapivo Comeyho odvolal, oficiálne svoje rozhodnutie zdôvodnil stratou dôvery.

V rozhovore pre televízny kanál Fox News Trump povedal, že Comeyho počas večere v januári nepožiadal o lojalitu. Zároveň však uviedol, že „by to nebola zlá otázka“. Na otázku, či existuje nahrávka spoločného rozhovoru, ako naznačil na twitteri, odvetil: „O tom nesmiem hovoriť. O tom nebudem hovoriť … Chcem len, aby Comey bol úprimný, dúfam a verím, že bude“.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer na otázku novinárov, či Trump o vernosť Comeyho naozaj žiadal, odpovedal, že nie. „Myslím, že prezident chce vernosť k tejto krajine a k zákonom,“ dodal.

Spicer bol takisto požiadaný, či Trump skutočne má nejaké nahrávky s Comeym. „Nie som si toho vedomý,“ povedal hovorca. Uviedol tiež, že Trumpov tweet nebol zamýšľaný ako varovanie, aby Comey nehovoril s novinármi. Nemenovaný zdroj z Comeyho okolia oznámil televízii CNN, že odvolaný šéf FBI zo žiadnych prípadných nahrávok obavy nemá.

Comeyho nútený odchod vyvolal na americkej politickej scéne nedôveru, pretože FBI vyšetruje možný vplyv Ruska na minuloročné prezidentské voľby, a to vrátane prípadných väzieb medzi Trumpovým volebným štábom a Moskvou.

V liste, v ktorom odchod šéfa FBI oznámil, Trump tiež uviedol, že mu Comey osobne oznámil, že on sám (prezident) predmetom vyšetrovania nie je. Vo štvrtok potom v rozhovore na stanici NBC News spresnil, že Comey mu to povedal celkom trikrát – počas večere v Bielom dome a počas dvoch spoločných telefonátov. Prepustený riaditeľ FBI to nekomentoval.

Januárová večera s Trumpom Comeyho znepokojila. Stanici MSNBC to povedal bývalý riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) Jamesa Clapper, ktorý rezignoval k 20. januáru, kedy Trump vystriedal Baracka Obamu.

Clapper vyhlásil, že sa s Comeym zhodou okolností stretol len niekoľko hodín pred spomínanou večerou a šéf FBI mu vtedy povedal, že z nadchádzajúcej udalosti nemá dobrý pocit kvôli možnéj kompromitácii nezávislosti vyšetrovacieho ú­radu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump #James Comey