Tisíce prívržencov opozície protestovali proti albánskej vláde

V Tirane sa demonštrovalo za to, aby krajinu k spravodlivým a slobodným júnovým parlamentným voľbám doviedla prechodná úradnícka vláda.

13.05.2017 20:08
debata (6)

Tisíce demonštrantov pokojne prešli po hlavnej tiranskej triede – Bulvári národných mučeníkov (Bulevardi Dëshmorët e Kombit) – a zhromaždili sa pred kanceláriou albánskeho premiéra Ediho Ramu, kde si už dávnejšie postavili na protest stan. Na pokojný priebeh dnešnej demonštrácie dohliadali stovky policajtov.

V Tirane sa protestovalo za to, aby krajinu k... Foto: Reuters, FLORION GOGA
tirana, albansko, protest V Tirane sa protestovalo za to, aby krajinu k spravodlivým a slobodným júnovým parlamentným voľbám doviedla prechodná úradnícka vláda.

Albánska opozícia bojkotuje tamojší parlament už od februára a požaduje, aby krajinu priviedol k parlamentným voľbám 18. júna prechodný kabinet. Súčasnú vládu upodozrieva z toho, že by nadchádzajúce voľby mohla zmanipulovať.

Vodca opozičnej Albánskej demokratickej strany (PD) Lulzim Basha prišiel na dnešný protest v Tirane s manželkou a dvoma dcérami. „Bez opozície nebudú nijaké voľby. Voľby budú len s úradníckou (prechodnou) vládou,“ povedal Basha a súčasnú vládu zároveň varoval pred ďalším protestným pochodom.

Do júnových parlamentných volieb sa nezaregistrovala nijaká z albánskych opozičných strán, ktoré však zároveň trvajú na tom, že hlasovanie sa bez nich konať nebude.

Očakáva sa, že Albánsko dostane možnosť otvoriť rokovania o plnoprávnom členstve v Európskej únii, ak budú voľby plánované na 18. júna slobodné a čestné a ak krajina uskutoční reformu súdnictva, ktorú blokuje opozícia. Tá totiž vládnu stranu upodozrieva zo snahy dostať súdnictvo pod svoju kontrolu.

Pred demonštráciou opozície sa dnes v Tirane konal aj gay pride – výročný pochod za práva sexuálnych menšín. Toto podujatie prebehlo pokojne a zaobišlo sa bez akýchkoľvek incidentov. Účastníci pochodu vyzvali albánsku vládu na odobrenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia a tiež na uznanie práv transgenderových osôb.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Albánsko #demonštrácia #protivládne protesty #Tirana