Severná Kórea úspešne vykonala ďalšiu raketovú skúšku. Putin je znepokojený

Americká armáda potvrdila, že Severná Kórea ráno odpálila bližšie neurčenú balistickú strelu.

14.05.2017 08:45 , aktualizované: 15:04
debata (13)

Stalo sa tak len štyri dni po tom, čo sa nový juhokórejský prezident Mun Če-in ujal prezidentského kresla v krajine a mal záujem s Pchjongjangom rokovať.

Raketa vypálená z mesta Kusong na severozápade KĽDR letela okolo 30 minút, preletela približne 800 kilometrov a dopadla v Japonskom mori.

Ľudia na železničnej stanici v Soule v Južnej... Foto: Reuters, YONHAP
korea, severna korea, kldr, soul, juzna korea Ľudia na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei sledujú v správach kam dopadla balistická strela, ktorú vypálil sused z KĽDR.

„Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) označilo raketovú skúšku zo strany Severnej Kórey za pokus, ktorý nepredstavoval hrozbu pre Severnú Ameriku,“ píše sa vo vyhlásení amerického tichomorského velenia.

Putinovo znepokojenie

Keďže strela preletela 800 kilometrov, raketový test KĽDR sa môže považovať za úspešný, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril znepokojenie nad novým severokórejským raketovým testom.

O tomto probléme hovoril so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom na okraj pekingskej konferencie o novodobej Hodvábnej ceste.

„Čína i Rusko sú znepokojené eskaláciou napätia na Kórejskom polostrove,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia Kremľa. V Pekingu povedal čínsky prezident Si Ťin-pching Putinovi, že obe ich krajiny „hrajú významnú úlohu pri zaistení rovnováhy“ vo svetových udalostiach tým, že hľadajú mierové riešenie krízy v Sýrii a na Kórejskom polostrove.

EÚ: Ide o ohrozenie mieru

Čína je najvýznamnejší severokórejský spojenec a kľúčový dodávateľ potravinovej a palivovej pomoci. Napätie okolo raketového a jadrového programu Pchjongjangu sa snaží opakovane zmierniť výzvami k dialógu.

Odpálenie rakety predstavuje ohrozenie mieru a medzinárodnej bezpečnosti, uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti. Podľa vyhlásenia, podobné kroky ešte viac zhoršujú napätie v oblasti v čase, keď by bolo potrebné ho skôr uvoľňovať.

Ku kritike nového raketového testu sa pripojil taliansky premiér Paolo Gentiloni, ktorý ho označil za „vážny problém pre globálnu stabilitu a bezpečnosť“. Dodal, že summit najvyspelejších krajín G-7, ktorý jeho krajina hostí 26. až 27. mája, bude prejednávať okrem iného aj to, ako sa vysporiadať s rizikom, ktoré rakety KĽDR predstavujú pre bezpečnosť celého sveta.

Tvrdá ekonomická reakcia

Gentiloni odporučil „tvrdú“ reakciu, ktorá by podľa jeho názoru mala byť predovšetkým ekonomická. Nastúpiť by mala tiež diplomacia, v ktorej by mohlo Taliansko prevziať úlohu, vzhľadom k tomu, že teraz vedie sankčný výbor OSN.

Francúzsko KĽDR vyzvalo, aby sa „okamžite podriadila svojim medzinárodným záväzkom“, napísala agentúra Reuters. Pchjongjang musí prikročiť k odstráneniu svojich jadrových a balistických programov úplným, overiteľným a nezvratným spôsobom, uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva zahraničia Romain Nadal.

Toto vyhlásenie bolo prvé, ktoré ministerstvo vydalo od nástupu Emmanuela Macrona do úradu prezidenta. Francúzski diplomati mienia, že Severná Kórea je jednou z oblastí, kde by mohol Macron úzko spolupracovať s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Porušenie rezolúcie BR OSN

Nový juhokórejský prezident rázne odsúdil najnovšiu raketovú skúšku Severnej Kórey a vyhlásil, že tento test predstavuje nielen vážnu hrozbu pre regionálnu bezpečnosť, ale aj zreteľné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. V súvislosti s odpálením rakety zvolal Mun Če-in mimoriadne zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady Južnej Kórey s cieľom prediskutovať ďalší postup voči Pchjongjangu.

Napätie na Kórejskom polostrove eskaluje v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistická strela #raketový test