Najľudnatejšia nemecká spolková krajina volí. O víťazstvo bojujú CDU a SPD

Voliči v Severnom Porýní-Vestfálsku od rána rozhodujú o tom, aký kabinet na nasledujúcich päť rokov povedie túto najľudnatejšej nemeckú krajinu.

14.05.2017 10:39 , aktualizované: 14:52
debata

Dá sa pritom očakávať dramatický súboj kresťanských a sociálnych demokratov, ktorí na tom v prieskumoch boli prakticky rovnako. Hlasovanie v spolkovej krajine, ktorá má takmer 18 miliónov obyvateľov, je posledným kľúčovým testom pred parlamentnými voľbami v septembri.

Líder Kresťanskodemokratickej únie (CDU)... Foto: Reuters, THILO SCHMUELGEN
Armin Laschet Líder Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej vo voľbách v Severnom Porýní-Vestfálsku Armin Laschet počas hlasovania v Aachene.

Volebné miestnosti sa v Kolíne nad Rýnom, Düsseldorfe, Dortmunde aj ďalších mestách a obciach Severného Porýnia-Vestfálska otvorili o 8:00 hod. Svoje hlasovacie lístky môžu voliči odovzdávať do 18:00 hod, bezprostredne potom budú zverejnené prvé odhady výsledkov.

Vyššia účasť ako v roku 2012

Oprávnených hlasovať je viac ako 13 z 18 miliónov obyvateľov Severného Porýnia-Vestfálska, ktorí si môžu vybrať až z 31 strán a hnutí. Účasť voličov je zatiaľ na viacerých miestach vyššia v porovnaní s rokom 2012.

Napríklad k 10:00 hod hlasovalo v Dortmunde vyše 13 percent oprávnených voličov, čo predstavuje nárast o tri percentuálne body, uviedla agentúra DPA. Vyššia voličská účasť (o jedno percento) bola v rovnakom čase i v Essene.

Celková účasť dosiahla o 12:00 hod približne 34 percent, pričom v tomto údaji sú započítané aj hlasy odovzdané poštou. Je to päť percent viac ako pred piatimi rokmi. Volebné miestnosti sú otvorené do 18.00 h.

K volebnej urne prišiel aj bývalý predseda Európskeho parlamentu a kancelársky kandidát SPD Martin Schulz, ktorý pochádza zo Severného Porýnia-Vestfálska a už roky sa venuje miestnej politike. Porážka SPD by podľa analytikov zasiahla veľký úder pre túto stranu a ešte viac by oslabila tzv. Schulzov efekt, ako sa označuje prudký nárast preferencií sociálnych demokratov po januárovom zvolení Schulza do čela strany.

Merkelovej strana je favoritom

Ako mierny favorit do volieb vstupuje Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorej posledný predvolebný prieskum prisúdil 32 percent hlasov. Konkurenčnú stranu SPD jej vyzývateľa v septembrovom boji o kancelárske kreslo Martina Schulza si v prieskume vybralo na 31 percent opýtaných.

Do krajinského snemu v Düsseldorfe by sa mali dostať ešte slobodní demokrati (FDP) s 13,5 percentami, Zelení a Alternatíva pre Nemecko (AFD) so 6,5 ​​percentami a Ľavica so šiestimi percentami. Vypadnú z neho podľa všetkého naopak Piráti.

Hrozí skóre 3:0

Prakticky isté je, že v Severnom Porýní-Vestfálsku nebude pokračovať doterajšia koalícia sociálnych demokratov a Zelených. Vzniknúť môžu v zásade tri rôzne vlády – koalícia CDU, FDP a Zelených alebo veľká koalícia pod vedením buď CDU alebo SPD.

O veľa ide vo voľbách predovšetkým sociálnym demokratom, pretože ak aj v najľudnatejšej nemeckej krajine podľahnú kresťanským demokratom, budú tento rok v krajinských voľbách prehrávať nečakane už 0:3 a ďalej to zhorší ich vyhliadky na úspech v parlamentných voľbách. V celonemeckých prieskumoch pritom za konzervatívnou úniou CDU/CSU zaostávajú o desať percentuálnych bo­dov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #Severné Porýnie-Vestfálsko