Emmanuel Macron sa oficiálne ujal úradu francúzskeho prezidenta

Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zložením sľubu ujal funkcie, ktorú na oficiálnej inauguračnej ceremónii v Elyzejskom paláci prevzal od svojho predchodcu Francoisa Hollanda.

14.05.2017 11:54 , aktualizované: 13:16
debata (39)

Centrista Macron pred týždňom v druhom kole prezidentských volieb presvedčivo zvíťazil nad nacionalistkou Marine Le Penovou a vo svojich 39 rokoch sa stal najmladšou hlavou štátu v novodobých dejinách Francúzska.

Emmanuel Macron sa zložením sľubu ujal funkcie... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
macron, Trogneux Emmanuel Macron sa zložením sľubu ujal funkcie prezidenta, ktorú na oficiálnej inauguračnej ceremónii v Elyzejskom paláci prevzal od svojho predchodcu Francoisa Hollanda. Na fotografii spolu so svojou manželkou Brigitte Trogneuxovou.

V pondelok by mal Macron vymenovať premiéra svojej vlády a následne odcestuje na návštevu Berlína, kde sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Macron, bývalý bankár, je dlhoročným stúpencom členstva Francúzska v EÚ. Predtým slúžil vo vláde prezidenta Francoisa Hollanda ako minister hospodárstva. Je celkovo 25. prezidentom Francúzska a ôsmou priamo zvolenou hlavou štátu.

O 10:00 vstúpil Macron do Elyzejského paláca, kde ho na červenom koberci s úsmevom privítal odchádzajúci prezident Hollande. Macronova manželka Brigitte v modrom kostýme bola v tom čase už vo vnútri paláca.

Obaja prezidenti si v sídle hlavy štátu okrem iného odovzdali kódy k francúzskym atómovým zbraniam. Ich rozhovor sa natiahol, namiesto 10:30 Hollande palác opustil až po jedenástej hodine.

Novozvolený francúzsky prezident vo svojom inauguračnom prejave uviedol, že jeho mandát vráti Francúzom sebadôveru a Francúzsku jeho globálny význam.

„Celý svet bude počúvať, čo povie Francúzsko, pretože spolu prekonáme strach a obavy. Francúzsko je silné, len keď prosperuje,“ uviedol Macron, ktorý v úrade francúzskeho prezidenta vystriedal málo obľúbeného socialistu Francoisa Hollanda.

„Spolu budeme príkladom národa, ktorý vie, ako presadzovať svoje hodnoty a zásady, ktoré sú zásadami demokracie a republiky,“ povedal Macron a dodal, že bude zo všetkých síl bojovať proti terorizmu a totalite moci.

„Vrátime Francúzom dôvod tešiť sa na budúcnosť, ako aj dôvod byť hrdí na to, kým sú,“ dodal Macron, ktorý svoj inauguračný prejav zakončil poďakovaním svojim predchodcom od Charlesa de Gaula po Francoisa Hollanda.

„Francúzsko sa vždy bude usilovať byť na strane slobody a ľudských práv. Od dnešného večera sa pustím do práce. Nech žije republika, nech žije Francúzsko,“ vyhlásil novozvolený francúzsky prezident, ktorého päťročné funkčné obdobie sa oficiálne začne od dnešnej polnoci.

+9

Hoci Hollande slúžil iba jedno obdobie, o úrad sa znovu neuchádzal. Prieskumy mienky nepopulárnemu socialistovi prakticky nedávali šancu v ďalšom zápolení obstáť.

Macron Hollandea odprevadil k pripravenému autu a zamávali si. Hollande potom odišiel do sídla socialistickej strany, kde na neho na čele budovy čakal plagát s nápisom Merci (Ďakujeme).

Nový prezident sa po odchode bývalého stretol s najvyššie postavenými predstaviteľmi štátu, končiacom premiérom Bernardom Cazeneuvom, predsedom parlamentu a senátu. Prezidentom sa oficiálne stal, keď bývalý premiér a predseda ústavnej rady Laurent Fabius slávnostne prečítal výsledky volieb. Následne nový prezident predniesol inauguračný prejav.

Otázky a odpovede

Čo Macron absolvuje v prvých minútach vo funkcii?
Sprevádzaný najvyššími ústavnými činiteľmi sa presunie na terasu pri parku v areáli paláca. Čestná stráž mu vzdá vojenské pocty, on si uctí francúzsku vlajku, pričom znieť bude Marseillaisa. Macron následne vykoná prehliadku nastúpených jednotiek. Na jeho počesť vypália delostrelecké salvy. Kedysi ich bývalo 101, čo vychádzalo z tradície, keď pochovali zosnulého kráľa a nástupca sa ujal moci. Niekdajší prezident Charles de Gaulle v roku 1959 znížil počet sálv na 21, čo platí doteraz. Salvy vypália z historických kanónov z roku 1897.

Čo sa bude diať po zvyšok dňa?
Macron sa po slávnostnom obede v Elyzejskom paláci vyberie k Víťaznému oblúku, čo je jedna z najznámejších pamätihodností v Paríži. Oblúk dal postaviť Napoleon Bonaparte v súvislosti so svojím víťazstvom v bitke pri Slavkove. Macron položí veniec k hrobu Neznámeho vojaka, navštívi parížsku radnicu. Toto všetko sú tradičné kroky nových prezidentov,

Čo čaká Macrona v prvých dňoch na čele štátu?
Možno už v nedeľu, ale určite najneskôr v pondelok oznámi meno nového premiéra. Je možné, že do funkcie vymenuje nejakú ženu. Isté však je, že do vlády vyberie polovicu žien, ako sľúbil v predvolebnej kampani. Jeho prvou zahraničnou cestou bude návšteva Berlína, kde bude v pondelok rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V nasledujúcich dňoch plánuje navštíviť francúzskych vojakov v niektorej z ich misií. V Bruseli sa 25. mája zúčastní na summite NATO a stadiaľ odletí na summit krajín G7 na Sicílii. Na domácej scéne ho čakajú ešte jedny napínavé voľby – po nedávnych prezidentských sa v polovici júna uskutočnia parlamentné. Od zisku mandátov Macronovho centristického hnutia bude závisieť, akú podporu bude mať pre svoju politiku na pôde zákonodarného zbo­ru.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande #inaugurácia #Emmanuel Macron #Elyzejský palác #francúzsky prezident